Får ikke reise hjem til Norge:

Roger (72) er fanget på sykehjem i Spania

Oslo-mannen skylder sykehjemmet 250.000 kroner og slipper ikke ut før regningen er betalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Roger Tancred Steen (72) fra Oslo er dement og sitter i rullestol. Han har bodd i Spania de siste 12 årene. Etter en brann i leiligheten sin i byen Benissa for fire år siden, havnet han på sykehjem i byen.

Men trygden fra Norge dekker ikke alle kostnadene ved sykehjemmet. Foreløpig har regningen for det han skylder sykehjemmet, kommet opp i 24.000 euro, det vil si nesten 250.000 norske kroner.

Nå vil Roger Tancred hjem til Norge, men sykehuset slipper ham ikke før regningen er betalt.

Hans søster, Laren Aaserud, forsøker nå å hjelpe broren hjem til et sykehjem i Norge, noe som ikke er helt enkelt.

For å få sykehjemsplass i Norge, må du ha adresse her i landet, noe 72-åringen ikke har. Og skal du melde flytting til Norge, må du være i landet og underskrive papirene i Folkeregisteret. Dette klarer ikke Roger Tancred på egen hånd. Han får heller ikke lov til å forlate sykehjemmet der han skylder penger.

– Økende problem

Sjømannskirken i Albir har også sett at dette er et økende problem for mange norske pensjonister i Spania.

Til TV 2 sier diakon Berte Marit Ulveseter at de har merket at stadig flere pensjonister behøver hjelp for å komme seg tilbake til Norge når de blir syke og demente.

Årsaken er at mange nordmenn i Spania har bodd lenge i landet.

– Vi ser en klar trend der mange kanskje har bodd her i 30 til 40 år og som har blitt gamle og syke, vil til Norge og ber oss om hjelp, sier hun til TV 2.

Har tilbudt 100.000

Men det finnes liten trøst for Roger og Laren.

Hun besøkte sin bror i forrige uke, og da ga Roger klar beskjed om at han vil hjem til Norge.

– Han klager på personalet og sier at de ikke behandler han pent fordi han skylder dem penger, forteller Laren Aaserud til TV 2.

Hun har tilbudt seg å betale 100.000 kroner som et første avdrag til sykehjemmet på det Roger skylder. Men sykehjemmets bestyrer forlanger at hele beløpet betales inn før de lar Roger slippe ut.

Rogers familie har derfor anmeldt sykehjemmet til politiet, og de mener at han er tatt som gissel av sykehjemmet.

Nå har saken til Roger havnet i det spanske rettsvesenet, som vil avgjøre hva som skal skje med den demente norske pensjonisten.

Sykehjemmets bestyrer har ikke villet kommentere denne saken overfor TV 2.

Advarer

Stig Hovdal bor i Alicante-provinsen og driver et eget selskap som bistår nordmenn. Han er hyret inn av familien til Roger Tancred og prøver å hjelpe dem med å få Roger flyttet til Norge.

Nordmenn i Spania

20 000 nordmenn bor fast i Spania. I tillegg reiser like mange på langtidsferie og tilbringer måneder om gangen i landet. Det er Costa Blanca og Alicante-provinsen som er mest populære. Halvparten av alle nordmenn i Spania oppholder seg her.

Hovdal forteller til TV 2 at han de siste tre årene har hjulpet over 100 nordmenn med med å reise hjem, pensjonister som ikke har klart å gjøre dette på egen hånd.

– Jeg vil advare pensjonister mot å melde flytting til Spania, sier han.

– Kom gjerne å bo i Spania, men sørg for å ha en adresse i Norge. For de fleste nordmenn jeg har snakket med vil tilbake til Norge når de blir syke. Og det blir enklere å flytte tilbake hvis man har en adresse i Norge, legger han til.