Advokat ber Norge legge press på Israel: – Vanunu er levende død

JERUSALEM (TV 2): Israels mest profilerte menneskerettighetsadvokat mener Norge er forpliktet til å hjelpe atomvarsleren Mordechai Vanunu (63) ut av Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vanunu er ikke norsk statsborger, men han er gift med en norsk kvinne. Det gir Norge et visst ansvar for å hjelpe ham ut av Israel. Jeg foreslår at Norge tar opp saken med Israel gjennom diplomatiske kanaler, sier menneskerettighetsadvokaten Avigdor Feldman (69) til TV 2.

Feldman har vært Mordechai Vanunus advokat siden Vanunu ble fengslet for å ha røpet Israels topphemmelige atomreaktor i 1986.

TV 2 møter Feldman i høyesterett i Jerusalem mandag, der han krevde at Vanunu må få lov til å forlate Israel.

– Det er trist at vi etter 30 år fortsatt kommer tilbake til dette stedet, sier Mordechai Vanunu i en samtale med advokaten, som TV 2 overhører.

– Han kan ikke snakke med oss?

– Nei, han kan bare snakke med meg, sier advokaten, mens Vanunu forholder seg taus ved siden av.

UD vil ikke svare

Vanunu ble dømt til 18 års fengsel for spionasje og forræderi etter at han varslet verden om at Israel hadde atomvåpen i strid med Ikkespredningsavtalen.

Advokat Feldman forteller at det er tolvte gang han ber israelsk høyesterett fjerne restriksjonene Vanunu ble pålagt den gang han ble løslatt fra fengsel i 2004.

– Jeg blir deprimert over manglende utvikling i saken, sukker han.

Mandag brakte han et nytt moment inn i de ærverdige rettslokalene – som ligger i samme område som den israelske nasjonalforsamlingen Knesset – nemlig Utlendingsdirektoratets vedtak om å innvilge Vanunu familiegjenforening i Norge med teologiprofessor Kristin Joachimsen.

– Tiden går, Vanunu er ikke så ung som han var lenger. Han har giftet seg med en norsk kvinne, og ønsker ikke å leve livet alene, sier advokaten.

TV 2 har bedt den norske ambassadøren i Israel, Jon Hanssen-Bauer, om intervju i forbindelse med høyesterettsbehandlingen, men blir henvist til Utenriksdepartementet. UD ønsker så langt ikke å svare på spørsmål i Vanunu-saken.

– Vanunu er israelsk statsborger og er underlagt utreiserestriksjoner fra israelske myndigheter. Så lenge disse er til stede har han ikke mulighet til å forlate Israel. Disse restriksjonene er ilagt ham etter rettergang og rettskraftig dom i Israel. Spørsmål om disse restriksjonene må rettes til israelske myndigheter. Israelske myndigheter er kjent med vårt syn på de restriksjonene Vanunu er underlagt, heter det i en epost fra UD til TV 2.

Levende død

Feldman er en profilert og innflytelsesrik advokat i Israel, men i denne saken har han så langt ikke lykkes. Advokaten mener Vanunu etter tretti år ikke har opplysninger som kan skade Israel, men under høringen i retten krevde regjeringsadvokaten at alle måtte forlate salen, slik at han kunne legge fram graderte opplysninger for dommerne.

– Jeg legger fram mine argumenter for retten, men det er det samme hver gang. Jeg vet ikke hvilke falske hemmeligheter de presenterer for retten, sier Feldman oppgitt til TV 2.

Han mener Israels behandling av Vanunu er sterkt kritikkverdig og strid med menneskerettighetene.

– Vanunu er en levende død, en mann som ikke kan forlate landet, som ikke kan snakke med utlendinger. Et demokratisk land kan på ingen måte godta noe slikt, raser han.

Foræder og helt

At Vanunu har giftet seg med en norsk kvinne gjør ingen forskjell for konservative jøder vi møter utenfor rettssalen.

– Hvis han har giftet seg med en norsk kvinne, så får hun komme hit, så kan han leve blant folket han forrådte. Beklager, men det er min mening, sier Judith Friedman.

Mannen, rabiner Auraham Friedmann, er ikke like nådeløs, men understreker at Israel har et farlig nabolag.

– Jeg er egentlig liberal i mitt hjerte, men Israel er min familie, og hvis man forråder sin familie, må man ta konsekvensene, fastholder Judith.

Men i det palestinsk-dominerte Øst-Jerusalem blir Vanunu oppfattet som en helt.

– Han har blitt en eldre mann, og det er ikke så mye igjen av livet hans. Hvis han ønsker å reise til Norge, la ham gjøre det. Hvorfor holder de ham igjen her, sier bokhandleren oppgitt.

Vanunu ba om frihet

Under rettsmøtet mandag fikk også Vanunu tilslutt mulighet til å legge fram sin sak for dommerne.

– Han fortalte retten at han ønsker å leve sitt liv som han vil, og sa at han ikke har noen hemmeligheter.

– Etter over tretti år er det ikke overbevisende å hevde at han kan røpe hemmelige opplysninger om Israel, legger advokaten til for egen regning.

Feldman rister på hodet over dommernes tidsbruk i retten, mens han og Vanunu ventet på å slippe til.

– De brukte to timer på en parkeringssak, og bare ti minutter på Vanunu.

Høyesteretts kjennelse kommer som regel flere uker etter høringen.

– Tror du det blir flere besøk i Høyesterett i Vanunu-saken?

– Jeg tror saken vil bare fortsette. Kanskje blir jeg skiftet ut en dag, eller går bort, men saken ser ut til å fortsette i evigheter, sier en lite optimistisk Feldman.