Grensevakter i Saudi-Arabia på grensen mot Jemen
Grensevakter i Saudi-Arabia på grensen mot Jemen Foto: Fayez Nureldine

Saudi-Arabia innfører full blokade av Jemen

Saudi-Arabia innfører full blokade av Jemen stenger grensene, luftrommet og farvannet utenfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen våren 2014, i spissen for en USA-støttet regional koalisjon.

Landet har siden gjennomført over 100.000 flyangrep mot antatte Houthi-mål, og over 10.000 mennesker er ifølge FN drept i angrepene.

Saudi-Arabia har tidligere fått kritikk for å ha nektet FN-fly med nødhjelp og journalister adgang til Jemen, men skjerper nå blokaden. Fly får ikke lenger anløpe flyplasser i Jemen, og skip får ikke legge til kai. Landegrensa er også stengt.

Søndag skjøt luftforsvaret i Saudi-Arabia ned en mindre rakett utenfor Riyadh, som Houthi-opprørerne hevder å ha stått bak.

Saudi-Arabia anklager Iran for å forsyne Houthi-opprørerne med våpen, og hevder søndagens rakett var en krigshandling fra Teherans side.

– Koalisjonens ledelse ser derfor på dette som en åpenbar krigshandling fra det iranske regimets side, og det kan ha vært snakk om en krigshandling rettet mot Saudi-Arabia, heter det i en kunngjøring fra den saudiledede koalisjonen.

Iran nekter for å forsyne Houthi-opprørerne med våpen, og opprørerne selv har opplyst at raketten som ble avfyrt søndag var en lokalt produsert Volcano-rakett.

(©NTB)