SETTER UT HINDER: Slik ønsker Oslo kommune å hindre påkjørsler på Oslos paradegate. Illustrasjon: Oslo kommune
SETTER UT HINDER: Slik ønsker Oslo kommune å hindre påkjørsler på Oslos paradegate. Illustrasjon: Oslo kommune

nå terrorsikres karl johan:

Blomsterkasser skal hindre terror på Karl Johan

Oslo kommune setter ut blomsterkasser, benker og betongringer med jord for å hindre angrep med biler på Norges paradegate.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser Byrådslederens kontor i en pressemelding mandag formiddag.

Kommunen vil sette ut hindringer i form av tyngre blomsterkasser, benker og betongringer med jord og planter i. Tiltakene er ment å forhindre «tilsiktet påkjørsel», opplyser kommunen.

Hindringene vil plasseres på Karl Johans gate og på Jernbanetorget, i Lille Grensen og i Arbeidergata.

Utplasseringen vil foregå fortløpende de neste dagene og ukene.

Bil-terror

I forrige uke ble åtte personer drept på Manhattan i New York etter at en mann kjørte en pick-up inn på en sykkelsti i det som omtales som en terrorhandling. Angrepet føyer seg inn i en rekke lignende angrep de siste månedene både i Barcelona, Berlin, Nice, Stockholm og London.

Oslo kommune understreker at det ikke foreligger noen konkrete trusler mot Oslo, men at man i samråd med politiet har bestemt seg for å gjennomføre risikoreduserende tiltak.

– Oslo skal være en trygg by. Vi kan ikke mure oss inn i frykt for terror, men vi skal forebygge. Dette er bakgrunnen for at kommunen nå gjennomfører risikoreduserende tiltak i deler av sentrum, sier Raymond Johansen (Ap), byrådsleder i Oslo.

Stort skadepotensiale

SJIKANE: Større kjøretøyer skal kunne snirkle seg forbi hindringene som i løpet av kort tid plasseres ut på Karl Johan og tilstøtende gater. Illustrasjon: Oslo kommune
SJIKANE: Større kjøretøyer skal kunne snirkle seg forbi hindringene som i løpet av kort tid plasseres ut på Karl Johan og tilstøtende gater. Illustrasjon: Oslo kommune

Gågaten Karl Johans gate i Oslo ligger vid åpen helt fra Oslo S til Slottet. TV 2 har i flere anledninger stilt spørsmål rundt de manglende sikringstiltakene.

Så sent som i forrige uke sa Londons antiterrorsjef Nick Aldworth til VG at han grøsset da han spaserte langs gaten.

– Gaten har en veldig lang og klar passasje, hvor du kan få katastrofale møter mellom biler og mennesker, advarte Aldworth.

STORTINGET: Blomsterkasser er satt ut for å hindre biltrafikk inn mot Stortinget. Foto: Kjetil Løset/TV 2
STORTINGET: Blomsterkasser er satt ut for å hindre biltrafikk inn mot Stortinget. Foto: Kjetil Løset/TV 2

Raymond Johansen sa at de ville komme tilbake med forslag til tiltak i løpet av kort tid.

– Viktige grep

Samtidig som de nye tiltakene iverksettes, strammes det inn på når varelevering kan skje. I dag er det tillatt med varelevering i gågater mellom midnatt og klokken 11.00. Kommunen og politiet vil sørge for en strengere håndhevelse av regelverket.

– Dette er enkle, men viktige grep. Når vi gjennomfører tiltak for å redusere risikoen, må det være klokt utformet. Næringslivet skal fortsatt kunne gjøre jobben sin, men sikkerheten kommer først, sier byrådslederen.

Lederen i Oslo handelsstand forening, Jon Anders Henriksen, sier at tiltakene som nå innføres er i tråd med det de har bedt om i lang tid.

– Vi sa til byrådslederen i dag morges at vi er glad for at de har prøvd å finne løsninger som innebærer fortsatt handel i sentrum, for slik må det fortsatt være. Disse tiltakene vil gjøre det mulig å drive butikker, men det vil føre til forsinkelser, derfor ber vi om ekstra by-vakter som kan sørge for at vareleveringen går bra. Trolig blir vi nødt til å be om utvidet tidsvindu for varelevering, sier Henriksen.

Han ber nå om tilbakemeldinger fra forretningene i Oslo, og ber byråden om at utplasseringen av blomsterkasser og andre sikringstiltak, plasseres slik at hver enkelt forretning skal kunne drive som før.

Henriksen sier at de i lang tid har etterlyst en helhetlig plan for Oslo sentrum, som både tar for seg sikkerhet, handel, belysning, fasader og byutvikling. Han håper dette er første steg i en slik plan.