Ooops! Dette er en kjedelig start på dagen. Men nå som høstmørket virkelig begynner å senke seg, kan det være vanskelig å se hindringer som ligger i eller rundt veien – og det betyr høysesong for bulking. Illustrasjonsfoto
Ooops! Dette er en kjedelig start på dagen. Men nå som høstmørket virkelig begynner å senke seg, kan det være vanskelig å se hindringer som ligger i eller rundt veien – og det betyr høysesong for bulking. Illustrasjonsfoto

Nå er det høysesong for dette!

Men en refleksspray kan være løsningen.

Har du kollidert med naboens blomsterkasse en stresset høstmorgen? Eller sveipet innom gjerdestolpen på vei ut fra oppkjørselen? Hvert år oppstår mer enn 45.000 bilskader av denne typen.

Det viser analyser fra Frende Forsikring.

– Vi får meldt inn mange skader av denne typen hver eneste dag, sier fagsjef motor i Frende, Roger Ytre-Hauge.

– Folk krasjer i garasjevegger, gjerdestolper, søyler, steiner, blomsterkasser, parkerte biler og små og store murer nå i høstmørket. Det er ikke alltid så lett å se hva som rører seg på utsiden av vinduet. Mange kjører på rutine. Da er det ikke alltid like lett å oppdage at søppeldunken står et annet sted enn den pleier, eller at noen har parkert litt annerledes, sier Ytre-Hauge.

Pass på: Her smeller det fort

Ro ned, pust med magen

Fagsjefen forteller at skader av denne typen normalt sett ender med en ødelagt skjerm, dør, støtfanger eller baklykt. Ofte vil en slik skade koste et sted mellom 15.000-20.000 kroner å reparere.

Frende sin bilekspert har en rekke gode råd til deg som skal ut å kjøre i dårlig opplyste områder:

– Orienter deg før du setter deg i bilen. Er det noe rundt bilen?

– Ikke stress.

Frendes bilekspert, Roger Ytre-Hauge, har noen råd til alle som skal kjøre bil i høstmørket.
Frendes bilekspert, Roger Ytre-Hauge, har noen råd til alle som skal kjøre bil i høstmørket.

– Pust og se deg godt om før du rygger ut.

– Ikke stol blindt på ryggesensorer. De registrerer ikke alt, og spesielt ikke alt som er lavt nede, for eksempel en pyntestein på bakken.

– Snu deg og se ut bakruten istedenfor å kun bruke speilene.

– Rygg inn på parkeringsplassen på butikken, så har du mye bedre oversikt når du skal ut igjen.

Bilverksted: – Slike timepriser er en hån mot vanlige folk!

En enkel hjelper i mørketiden

Han har også et godt råd for hvordan du kan lyse opp de typiske områdene i oppkjørselen som kan skade bilen.

– Kjøp en permanent refleksspray. Det er enkelt å få tak i sprayer som fester seg til ulike underlag som tre, betong, metall og stein. Da reflekteres lyset når billykten din kommer på, sier Ytre-Hauge.

Nå som vinteren er i anmarsj er det viktig å minne om at dugg og is på bilrutene må fjernes før du kjører. Om du ikke gjør jobben skikkelig kan konsekvensene bli langt mer alvorlige enn en bulk i siden.

Hjelp – forsikringen er dyrere enn bilen

Når skaden først er skjedd

– Hva skal man gjøre hvis skaden er skjedd og man står der en kald og forblåst morgen med stress oppetter ørene?

– Punkt èn er at livet er for kort til å gå rundt og være sur. Pust med magen, ta en kopp kaffe og tenk positivt. Men når kaffen er drukket opp så må du melde fra. Har du skadet noe på en annens eiendom, for eksempel naboens gjerde, er det selvsagt viktig å gi beskjed om dette.

– Deretter må du ringe ditt forsikringsselskap eller melde inn skaden på nettsidene til selskapet. Da får du den hjelpen du trenger slik at du kan få bestilt time hos verkstedet til taksering og reparasjon.

– Hvis du har leiebildekning inkludert i din forsikring får du også avklart hvor og når du kan få utlevert en leiebil, understreker Ytre-Hauge.

Småskader på bilen: Slik kan du spare tusenvis av kroner

Se video under: Dette er smart for å unngå småskader og riper!