FLYTT OFTERE: Redaktør for Finansportalen, Elisabeth Realfsen mener forbrukerne bør bli flinkere til å forhandle om boliglånsrenta.
FLYTT OFTERE: Redaktør for Finansportalen, Elisabeth Realfsen mener forbrukerne bør bli flinkere til å forhandle om boliglånsrenta. Foto: Pedersen, Terje

Slik kan du spare tusenvis på boliglånet

Ved å reforhandle boliglånsrenta kan nordmenn spare tusenvis av kroner i året. – Kjør på, for det er mye penger å hente, sier redaktør for Finansportalen.

Boliglånsrenta er historisk lav for tiden, men eksperter mener at den burde vært enda lavere.

Ved å reforhandle rentene sine kan forbrukerne spare store summer hvert år. Det mener redaktør i Finansportalen, Elisabeth Realfsen at vi burde gjøre enda oftere.

– Det er faktisk veldig få som flytter boliglånet sitt nå. Jeg tror en grunn til det er at du må flytte nettbanken og dagligbanken din samtidig. At det virker låsende på kundene er jeg nok så sikker på, men kjør på, for det er mye penger å hente, sier hun.

Varierende renter

Realfsen er kritisk til rentenivået bankene har lagt seg på i dag.

– Renten bankene selv låner inn til har sunket med nesten 0,5 prosentpoeng det siste året, mens bankenes priser til kundene har stått helt stille. Forbrukerne har rett og slett ikke fått sin del av den kaka, sier hun til TV 2.

Selv om renta til banken er fast er det store variasjoner i hva forbrukerne betaler for boliglånet sitt.

– Det varierer fra litt under to til godt over tre prosent. Det er faktisk mange kunder der ute som betaler over tre prosent i boliglånsrente. Det er veldig høyt, sier Realfsen.

Bør bytte oftere

Det er flere faktorer som påvirker hvor høy rente man får på boliglånet sitt. Et vanlig salgstriks er at man får lavere boliglån dersom man har flere tjenester i samme bank.

– Men så er det jo ikke sikkert at de andre tjenestene er så veldig billige, påpeker Realfsen.

I januar i år svarte 2000 forbrukere på en undersøkelse om hvor mye de hadde spart på å reforhandle bankproduktene sine.

– Det var omtrent tyve prosent som svarte at de hadde spart over 10.000 kroner og en stor andel hadde spart godt over 5000 kroner. Det betyr mye for en husholdningsøkonomi, sier Realfsen.

Slik sparer du penger

Så hva kan man som forbruker gjøre for å senke renta på boliglånet sitt? Det hele er ganske enkelt.

– Man burde besøke Finansportalen som er betalt av stortinget for å vise alle prisene i markedet. Legg inn lånebeløpet ditt og boligverdien din, se hva som er konkurransedyktig rente og bruk det som prutningsargument senere, sier Realfsen.

Tusenvis av kroner spart kan altså være én telefonsamtale unna, men mange kvier seg for å ringe banken. Redaktøren for Finansportalen understreker at det er viktig å ha fakta klart når man skal forhandle.

– Du bør ha noe å argumentere med. Du bør vite hva markedspris på ditt lån er. Du kan enten bruke finansportalen eller de andre digitale verktøyene som andre bruker, og finne hvilken rente du med din sikkerhet skal kunne få, sier hun.

FASTPRIS: Skandiabanken er en av bankene som har samme rente for alle kunder.
FASTPRIS: Skandiabanken er en av bankene som har samme rente for alle kunder. Foto: Pedersen, Terje

Tre av syv fikk lavere rente

God Morgen Norge-redaksjonen har gjennomført et eksperiment hvor de ansatte ringte banken for å forhandle om boliglånsrenta si.

For flere var det penger å hente. Tre av syv fikk satt ned renta og den beste avtalen fikk 0,24 prosent lavere rente.

Noen av redaksjonsmedarbeiderne fikk beskjed av banken om at alle deres kunder får lik rente.

– Det er deres fulle rett, men det trenger jo ikke du å tenke så mye på. Du må finne ut hva du kan få i markedet, og dét er det du skal betale. Vil ikke banken gi deg den konkurransedyktige renten så har du alltid mulighet til å flytte lånet, sier Realfsen.