Paradise papers: Trumps handelsminister har forretninger med Putins svigersønn

USAs handelsminister Wilbur Ross har gjort forretninger med Vladimir Putins svigersønn og oligarker med bånd til USAs handelssanksjoner, ifølge lekkasjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lekkasjene avslører at USAs handelsminister Wilbur Ross har gjort forretninger med både Vladimir Putins svigersønn og oligarker med bånd til USAs handelssanksjoner, ifølge Aftenposten.

Cayman-øyene

Ross knyttes til Putins nærmeste krets gjennom eierskap skjult på Cayman-øyene, skriver avisen.

Papirene viser at Ross eier en knapp tredel av selskapet Navigator, som blant annet tjener penger på å selge gass for det russiske firmaet Sibur.

Ross skal blant annet ha fraktet gass til Norge for Putins svigersønn, skriver Aftenposten.

Handelsminister Wilbur Ross.
Handelsminister Wilbur Ross.

I Siburs eierkrets finner man blant andre Putins svigersønn, Kirill Sjamalov, milliardæren Gennadij Timtsjenko og Russlands rikeste mann Leonid Michelson.

Timtsjenko finner man på sanksjonslisten over russere som det er forbudt for amerikanere å handle med. Det er nettopp Wilbur Ross' oppgave som minister å overvåke at dette forbudet blir overholdt.

Nekter for å ha møtt russerne

I et skriftlig svar til Süddeutsche Zeitung, som har skaffet papirene og delt dem med ICIJ, sier Ross at han aldri har møtt verken Timtsjenko, Michelson eller Sjamalov. Han understreker at han ikke satt i Navigators styre da avtalen med Sibur ble inngått.

Likevel mener blant andre Richard Painter, som var etikksjef i Det hvite hus under president George W. Bush, at Ross må ta konsekvensene av det han har gjort.

– Jeg tror han må droppe sine forbindelser til alle som er på sanksjonslista mot Russland.

Da Wilbur Ross ble handelsminister solgte han de fleste av selskapene sine, men han beholdt blant annet fire selskaper som er registrert i skatteparadiset Cayman Islands.

Verken Sjamalov eller selve selskapet Sibur er på USAs sanksjonsliste.

Internasjonalt journalistsamarbeid

Materialet ble først lekket til tyske Süddeutsche Zeitung, som siden har delt det med det svenske nyhetsbyrået TT, SVT, norske Aftenposten og over 90 andre mediebedrifter i journalistnettverket ICIJ.

380 journalister i 67 land har bidratt til avsløringene.

De lekkede dokumentene stammer fra et advokatfirma på Bermuda og har avslørt blant annet en omstridt forretningsforbindelse mellom USAs handelsminister og president Vladimir Putins svigersønn.

(NTB/TV 2)