Aftenposten: 1000 nordmenn knyttes til skatteparadiser i ny dokumentlekkasje

Avsløringene stammer fra en dokumentlekkasje som har fått navnet «Paradise Papers»

Bermuda er ikke bare et paradis for ferierende. Det er også et paradis for de som ikke ønsker å betale skatt. Foto: Don Emmert
Bermuda er ikke bare et paradis for ferierende. Det er også et paradis for de som ikke ønsker å betale skatt. Foto: Don Emmert

Aftenposten har gått gjennom lekkede dokumenter fra advokatfirmaet Appleby og funnet 18 bankkontoer som DNB har satt opp for kunder på Bermuda.

120 internasjonale politikere og 1000 nordmenn knyttes til skatteparadiser i de lekkede dokumentene, ifølge avisen.

Det kommer også fram at Storbritannias dronning Elizabeth er koblet til skatteparadiser gjennom diverse investeringer.

Flere hundre DNB-kunder

DNBs konserndirektør Harald Serck-Hanssen sier at omfanget er langt større enn dette, og at banken har flere hundre kunder som kan knyttes til skatteparadiser.

– Det er viktig å understreke at vi ikke har satt opp noe kontoer for kundene på Bermuda. Vi har satt opp konto i Norge eller i andre land der DNB har en virksomhet. Så er det jo opp til selskapene selv å vurdere hvor de ønsker å ha sine selskapsstrukturer, sier han til Aftenposten som søndag kveld altså kom med nye Paradise papers- avsløringer.

I Applebys interne dokumenter trekkes DNB-konsernet fram som en viktig kunde. Appleby har bistått DNB som lokal rådgiver når storbanken har gitt lån til kunder på Bermuda.

DNBs låneportefølje til kunder i Bermuda og Panama var ved utgangen av 2016 på 34,4 milliarder kroner.

Banken omtaler seg selv som en av verdens ledende shippingbanker og trekker fram denne næringen som en viktig årsak til at de har et større antall kunder i skatteparadiser.

Aftenposten avslørte i fjor at DNB Luxembourg hadde satt opp postboksselskaper i skatteparadiset Seychellene for kunder. Det førte til en omfattende offentlig debatt om en delvis statseid bank skal tilby banktjenester som kan legge til rette for skatteunndragelser og hemmelighold.

Banken tok sterk selvkritikk den gang, men presiserer at det i denne saken er snakk om helt annen virksomhet.

– En av de største skandalene i vår tid

Daglig leder i Tax Justice Network, Sigrid Klæboe Jacobsen, reagerer kraftig på opplysningene som kommer fram i Aftenposten.

– Vi har i praksis tillatt at systemet med skatteparadiser har tatt grep om vår økonomi. Det er en av de største skandalene i vår tid, sier hun i en pressemelding.

– Deler av norsk næringsliv og finanselite har tatt funnet veien ut til skatteparadisene og DnB har valgt å ta følge. Det begynner å nærme seg et metningspunkt. Nå må politikere og DnBs kunder trekke grensene for hva som er akseptabelt, mener hun.

Etter finanskrisen og Panama Papers har åpenhetstiltak blitt satt i verk, og inntrykket som gis er at vi har kommet langt. Jacobsen mener denne siste lekkasjen viser at dersom man har pengene, er det fortsatt fullt mulig å gjemme seg.

Skatte

– Har ikke gitt skatteråd

Serck-Hanssen påpeker også at Bermuda har hatt en positiv utvikling de siste årene. Øystaten har blant annet signert en avtale om utveksling av skattedata med andre land.

– Så langt vi har kunnet dokumentere, har vi ikke på noen måte gitt skatteråd til våre kunder. Det er helt klart. Vi har heller ikke, så vidt vi har brakt på det rene, gitt noen råd til kunder om hva slags selskapsstrukturer de skal velge, sier han.

– Det er selskapene selv som er nødt til å sørge for at de betaler skatt ifølge reglene. Vi rapporterer kontoinformasjon til de relevante jurisdiksjonene, sier Serck-Hanssen.

Skattedirektør, Hans Christian Holte, sier skattemyndighetene vil gå gjennom opplysningene som kommer fram i lekkasjene.

– Det er ikke grunn til å tro at alle disse tusen vil få problemer med Skatteetaten, men det er interessant for oss å gjøre en vurdering av det som fremkommer i lekkasjene, sier Holte til TV 2.

Internasjonalt journalistsamarbeid

Materialet ble først lekket til tyske Süddeutsche Zeitung, som siden har delt det med det svenske nyhetsbyrået TT, SVT, norske Aftenposten og over 90 andre mediebedrifter i journalistnettverket ICIJ.

380 journalister i 67 land har bidratt til avsløringene.

De lekkede dokumentene stammer fra et advokatfirma på Bermuda og har avslørt blant annet en omstridt forretningsforbindelse mellom USAs handelsminister og president Vladimir Putins svigersønn.

(NTB/TV 2)