Dr. Martin Luther King var kjent for sine flammende taler. Her taler han til studenter i California i 1967 - året før han ble drept.
Dr. Martin Luther King var kjent for sine flammende taler. Her taler han til studenter i California i 1967 - året før han ble drept. Foto: AP

Hemmelige FBI-dokumenter med pikante påstander om Martin Luther King

Blant den siste publikasjonen av JFK-dokumenter ligger det et dusin avslørende dokumenter om borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I de tidligere hemmelighetsstemplede FBI-dokumentene om Martin Luther King, som nå er publisert, står det en rekke pikante påstander, som vekker enorm internasjonal oppsikt.

Det siste dokumentet er skrevet og arkivert bare en måned før King ble drept i et attentat i 1968, skriver Reuters.

Blant beskyldningene i FBIs papirer står det at:

  • King var kommunist og en helhjertet tilhenger av marxismen.
  • King var omringet av rådgivere med tette bånd til Kommunistpartiet i USA
  • King deltok i sexorgier, og oppfordret unge kvinner til å delta
  • King hadde affærer med minst fire kvinner, inkludert sangeren Joan Baez.
  • King hadde et barn utenfor ekteskap

Dokumentene beskriver King med veldig negativ ordlyd, og underbygger den kjente forrakten datidens FBI-sjef J. Edgar Hoover hadde for King.

Nasjonalt ikon

King var amerikansk babtistprest og en ledende borgerrettighetsforkjemper. Han vant Nobels fredspris i 1964 for sitt arbeid med at svarte amerikanere skulle få samme borgerrettigheter som hvite ved bruk av ikke-voldelige metoder.

BILDESERIE: Utdrag fra FBI-dokumentene om Martin Luther King som ble offentliggjort fredag.

Beskyldningene mot King er så grove, at de kunne fått store konsekvenser for ham hvis de ble kjent før han døde i 1968. De er skrevet i en tid der kommunisme var USAs fiende nummer én, og det ble drevet en tilnærmet heksejakt på alle som kunne være tilknyttet kommunistiske organisasjoner.

Hatet av FBI-sjefen

Hoover var fiendtlig innstilt til King helt siden midten av 50-tallet. Han omtalte ham blant annet som «Den største notoriske løgneren i landet» til en gruppe kvinnelige journalister før Kings reise til Oslo for å motta fredsprisen i 1964.

Da King kom tilbake fra Oslo, lå det en melding og ventet på ham. Trolig var brevet fra FBI, ifølge New York Post. Det inneholdt noen av de samme påstandene om sexorgier, utroskap og forbindelse til kommunistpartiet. Brevet ble avsluttet med: «Det er bare en ting igjen å gjøre. Du vet hva det er». Dette ble oppfattet som en oppfordring til King om å ta sitt eget liv. Siden 1964 har dette såkalte «selvmordsbrevet» hatt en unik plass i amerikansk historie.

Ett av dokumentene som ble offentliggjort fredag 3. november inneholder 23 sider med en analyse av King der det nærmest begår karakterdrap av mannen som nå er et amerikansk nasjonalt ikon. Det ble skrevet bare en måned før han ble drept 4. april 1968.

Konspirasjoner

James Earl Ray ble dømt for drapet på King. Han døde etter 30 år i fengsel. Rays fingeravtrykk funnet på mordvåpenet, og Ray tilsto drapet, men etter tre dager trakk han tilståelsen. Mange tror Ray var uskyldig og at drapet var planlagt av flere personer.

Fiendskapet mellom King og FBI, den generelle mangelen på vilje til å etterforske saken grundig for å finne drapsmannen, og politiets påfallende tilstedeværelse da King ble skutt og drept med ett rifleskudd, har ført til spekulasjoner om at FBI var direkte involvert i drapet på King.

Det er ikke kjent hvorfor Nasjonalarkivet i USA, som nylig har offentliggjort nesten 3000 dokumenter om attentatet på president John F. Kennedy, også har publisert dokumenter om borgerrettighetsforkjemperen. De skulle opprinnelig ikke offentliggjøres før 2027.