Trump splitter Sør-Korea

SEOUL (TV 2): USAs president Donald Trumps besøk til Sør-Korea neste uke møtes med både motstand og jubel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens noen mener Trump kommer til å sørge for å føre landet ut i total krise, håper andre at han kommer til å bli landets redningsmann.

Tusener av amerikanske og sørkoreanske flagg vaier sammen over folkemengden som har samlet seg. Og når demonstrantene beveger seg gjennom gatene kommer også oppfordringene de har til USAs president Donald Trump til syne.

På et av bannerne står det: «Bomb Nord-Korea!».

Rett ved siden av teksten er det et bilde av Trump. Disse menneskene ser på USA og Donald Trump som Sør-Koreas store beskytter.

– Trump er en konservativ og mektig president, han er en som kan redde oss, sier demostranten Paek Man Pok til oss.

DEMONSTRERER: Trump-motstandere og tilhengere av den amerikanske presidenten demonstrerte lørdag i Sør-Koreas hovedstad Seoul.
DEMONSTRERER: Trump-motstandere og tilhengere av den amerikanske presidenten demonstrerte lørdag i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: Simen Askjer

Mobiliserer for Trump

Demonstrantene er støttespillere av landets forrige president Park Geun-hye. Hun måtte forlate sin post, etter den største skandalen i moderne sørkoreansk politikk. Hun sitter fengslet etter at hun blant annet ble dømt for korrupsjon.

Parks tilhengere er svært kritiske til den nye regjeringens politikk og hevder den er ansvarlig for å ha brakt Sør-Korea inn i den krisen de opplever akkurat nå. Nå frykter de også at regjeringen, og de mange Trump-motstanderne som har lovet å gå ut i gatene og demonstrere under den amerikanske presidentens besøk, vil bidra til at de nære båndene mellom USA og Sør-Korea svekkes. Derfor valgte flere tusener av dem å ta til gatene i dag.

Redningsmann

Alle vi møter her hyller USA. De sier de står i enorm takknemlighetsgjeld til landet som de hevder ga dem demokrati og som reddet dem fra både japansk og kommunistisk okkupasjon.

Nå håper de at Trump skal redde dem fra nok en krise.

– Hurra for president Trump, roper en mann i det vi begynner å filme.

– Trump er en veldig god mann, sier en kvinne.

Noen går mye lengre når de får spørsmål om hvorfor de ønsker Trump velkommen hit.

– Han er en ekte mann. Han er sexy, sier to kvinner.

Men mest av alt håper de at Trump snart vil sette handling bak ord og ta affære overfor erkefienden i nord.

– President Trump har sagt at han skal ta ansvaret for å bli kvitt Nord-Koreas våpen. Så det er det alle disse koreanere som er samlet her håper på, sier opposisjonspolitikeren Miihong Jung til oss.

Sterke motsetninger

De som deltar i denne demonstrasjonen er i hovedsak godt voksne mennesker, men litt lenger oppe i gaten finner vi langt yngre demonstranter. Her arrangerer flere fagforeninger og studenter en anti-Trump demonstrasjon.

Beskjeden fra hiphop-bandet som står på scenen er: "Stikk Trump!". Langt færre demonstranter er samlet her. De vi møter, mener Trump er en krigshisser og at han er den som har sørget for at Koreahalvøyen står midt i den verste krisen de har opplevd på lange tider. Menneskene vi møter er oppriktig bekymret for at det verste skal skje.

– Jeg er redd for at det kan bli krig! Trump skaper økt spenning på Koreahalvøya, derfor er jeg mot ham, sier studenten Kim Jong Ju.

Disse menneskene skulle ønske Trump aldri fikk sette sine bein på sørkoreansk jord.

– Neste uke kommer Trump, han som skaper den økte spenningen her på Koreahalvøya, til Sør-Korea som hedersgjest. Jeg vil ikke ha noe av det, sier studenten Cho Yun Jong.

Lover nye demonstrasjoner

Politiet er synlig tilstede under dagens demonstrasjoner. Men alt går fredfullt for seg. Tirsdag står politimannskapene nok overfor langt større utfordringer. Da ankommer den amerikanske presidenten.

Og begge sider lover at de også da kommer til å ta til gatene.