STRAMMER INN: Svein Graff (til høyre) og resten av Norges Fotballforbund vil i nær fremtid godta ny regler rundt alkoholbruk.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
STRAMMER INN: Svein Graff (til høyre) og resten av Norges Fotballforbund vil i nær fremtid godta ny regler rundt alkoholbruk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Fotballforbundet lager nye alkoholregler etter å ha sett NIFs barregninger

Og Skiforbundet gir Idrettsforbundets alkoholpraksis strykkarakter, mens idrettspresidenten kommer med en beklagelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reiseregningene som har blitt lagt frem de siste dagene har skapt storm.

Reaksjonene til de to største særforbundene, Fotball - og Skiforbundet, tyder på at regningene også har fått Idretts-Norge til å reagere.

I Fotballforbundet tar de nå nye grep.

– Vi mener vi har hatt klare retningslinjer, men vi ønsker enda klarere retningslinjer og går en runde på det akkurat nå. Vi ser på representasjon, møter, fagavdelinger... Hvor grensene helt konkret skal gå med tanke på alkohol. For skjønnsmessige vurderinger kan være vanskelig, og da tror vi det er bedre å ha helt konkrete grenser, sier Svein Graff, direktør for kommunikasjon og samfunn i NFF.

– Så rett og slett tall på antall enheter det er lov å nyte?

– Ja, for eksempel. Det er naturlig. Og vi har 13 landslag i NFF. Der har vi enda strengere regelverk. Vi har støtteapparat som ikke får refundert utgifter på alkohol når vi er på samling. Og vi har også klare regler for hvor og når alkohol kan nytes og ikke, fortsetter han.

– Kommer det som en konsekvens av det vi har sett i NIF nå?

– Ja, det er jo en vekker for norsk idrett. Og det er sunt at det er et kritisk søkelys på det, for det øker bevisstheten. På neste ledermøte hos oss vil dette bli et konkret tema. Og det ligger et forslag på bordet som vil gi tydeligere retningslinjer enn vi har i dag, sier Graff.

Kritiserer NIF

I Skiforbundet mener man at reglene man har allerede er strenge nok.

– Hva tenker du når du ser noen av de regningene som har blitt presentert de siste dagene?

– Jeg tror det er på høy tid at Norges idrettsforbund (NIF) selv tar tak i det og lager rammer som er langt strengere enn det som har vært. For sånn skal det ikke være i idretten. Det er forhold der som er kritikkverdige, og idretten kan ikke leve med at det brukes den typen alkohol i ledelsen.

Det sier Stein Opsal, generalsekretær i Norges Skiforbund.

– Vi har over lang tid hatt stramme rammer for alkoholbruk. De retningslinjene har vært veldig tydelig kommunisert over lang tid. Men vi har ikke nulltoleranse. Det kan brukes alkohol i moderate mengder og til en rimelig pris i gitte tilfeller. Og dette vil altså ikke forhåndsgodkjennes, men det vil bli godkjent i bakkant av meg og økonomiavdelingen, sier Opsal.

– Kunne de regningene vi har sett hos NIF gått igjennom på ditt bord?

– Nei, det ville de ikke gjort. Det er nok en litt annen verden. Men det kan også skyldes at NIF har en annen type utadrettet virksomhet enn vi har. Men vi har rammer og retningslinjer som ikke aksepterer den type bilag.

Beklager på et vis likevel

Idrettspresident Tom Tvedt sa lørdag at han er lei seg for «de mange dårlige eksemplene» på alkoholbruk som har kommet fram i norsk idrett. Tidligere har han ikke villet si unnskyld for dette.

Lørdag kom temaet på ny opp da Tvedt var gjest i NRK-programmet Ukeslutt på radio:

– Er det noe du vil si unnskyld for, Tom Tvedt?

– Jeg kan si unnskyld for at vi har kommet i denne situasjonen. Det er mange dårlige eksempler (på alkoholbruk i idretten) som har kommet opp her. Jeg har stor forståelse for at grasrota og folk har reagert. Derfor vil jeg si unnskyld, både på vegne av ting som har skjedd etter at jeg overtok i 2015, men også for ting som jeg ikke har vært med på før den tid. Men vi er klare på at vi ønsker å rydde opp i dette, svarte idrettspresidenten.