Ap-opprør over hele landet: – Lei av å dilte etter Listhaug

Det ulmer i Arbeiderparti-lokallag over hele landet. Lokalpolitikere krever snuoperasjon i partiet sentralt og stans av tvangsreturer til Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Arbeiderpartiet sentralt er for feige».

«Vi som lokalpolitikere kan ikke forsvare denne politikken».

«Vi kjenner oss ikke igjen i eget parti».

Dette er beskrivelser som fanger noe av essensen i det TV 2 har fått høre fra Ap-lokalpolitikere over hele landet.

Det som setter sinnene i kok blant en rekke av Arbeiderpartiets lokallag er at norske myndigheter sender asylsøkere tilbake til det krigsherjede Afghanistan.

Prekært for Oktoberbarna

Forrige uke la MDG, Rødt og SV frem et forslag om midlertidig stans av tvangsutsendelsene av unge afghanske flyktninger. De er avhengige av å få med seg Arbeiderpartiet på laget for å sikre flertall rundt forslaget. Men Ap sa nei.

Akkurat nå er det Oktoberbarna det gjelder; enslige asylsøkere som kom til Norge som barn og fikk midlertidig opphold til de fylte 18 år. Nå sender Regjeringen dem tilbake til landet de er livredde for. Det haster med å stoppe disse tvangsreturene, sier Hanne Moe Bjørnbet i Trondheim Arbeiderparti.

– Dette er ikke en situasjon som Norge kan være bekjent av, sier Bjørnbet.

Kjenner ikke igjen sitt eget parti

Gruppeleder i Vanylven Arbeiderparti, Ottar Jan Løvoll, er opprørt og forbannet. Han mener at å sende folk tilbake til Afghanistan nå, strider mot Arbeiderpartiets grunnverdier.

– Hver dag Arbeiderpartiet fører denne politikken blør vi, sier Løvoll.

Han tok grep i eget lokallag etter å ha sett TV 2 sin reportasje om afghanske Mohammad som har flyktet fra norske myndigheter i frykt for å bli tvangsreturnert til Afghanistan. I likhet med mange andre i samme situasjon, bor han nå på gata i Paris. Løvoll reagerte momentant da han hørte Mohammad sin historie.

– Det gikk kaldt nedover ryggen min og jeg måtte gjøre noe, forteller Løvoll.

Etter at lokallaget Vanylven Ap gjorde vedtak om å kreve stans av utsendinger til Afghanistan, tok Løvoll med seg saken til styremøte i Møre og Romsdal Arbeiderparti. Der gjorde de et enstemmig vedtak og håper at stortingsgruppen i Arbeiderpartiet vil snu.

– Nå vil vi kjenne Arbeiderpartiet som det gode, gamle og trygge partiet med hjertet på riktig plass og med en human og god politikk, sier Løvoll.

Opprør i Nord-Norge

Kristin Jensen i Alta Ap uttalte i Altaposten at hun var lei av å dilte etter Listhaug og mener asylpolitikken til sitt eget parti er inhuman.

– At vi driver å sender ut unge gutter på den måten er rett og slett forferdelig, sier Jensen til TV 2.

Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, mener Arbeiderpartiet har en stødig linje i asylpolitikken. Likevel avventer stortingsgruppa å ta stilling til saken før utenriksministeren har kommet med en redegjørelse om sikkerhetsgrunnlaget i Afghanistan.