Hitler Abu Hamad, har fått mange problemer på grunn av navnet sitt, men sier det tross alt har blitt del av hans identiet. / AFP PHOTO / HAZEM BADER
Hitler Abu Hamad, har fått mange problemer på grunn av navnet sitt, men sier det tross alt har blitt del av hans identiet. / AFP PHOTO / HAZEM BADER Foto: Hazem Bader

Da palestineren sa hva han het, fikk han en på trynet

Hitler Abu Hamad (41) er en av mange palestinere med politisk ladede navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Hitler var 15 år og måtte si hva han het til en en israelsk soldat, ble han slått slik at nesa brakk, skriver AFP.

Selv sier den rolige 41-åringen at han ikke er stolt over å hete det sammen som mannen som var ansvarlig for drapene på flere millioner mennesker.

Er forsont med navnet

– Det er ikke noen sammenheng mellom navnet mitt og handlingene til Adolf Hitler. Jeg hater det han gjorde, sier han til AFP.

– Jeg er mot drap, vold og brudd på menneskerettigheter, men jeg har blitt vant til navnet mitt, og det er del av identiteten min, sier han videre.

Hitler Abu Hamad er en ydmyk mann som jobber som lærer og rådgiver på en skole i Hebron på Vestbredden. Israel okkuperte Vestbredden i 1967, noe som aldri har blitt anerkjent av det internasjonale samfunn.

– Min far gjorde feil

Da Hitler Abu Hamad ble født i 1977, ønsket hans far å provosere okkupasjonsmakten.

– Han var ingen politisk mann, men en enkel mann som gjorde feil. Han ville få okkupasjonsmakten til å tenke seg om ved å gi meg dette navnet, sier han.

Hitler er engelsklærer for både barn og voksne. Han sier barna synes navnet hans er rart. Han forteller også at navnet har fått ham i vanskeligheter flere ganger på alle de israelske sikkerhetspostene på Vestbredden.

Han mener også at navnet er årsaken til at han aldri har fått israelsk tillatelse til å studere eller jobbe utenfor Vestbredden.

– Vi er ikke mot jødene, men vi er mot okkupasjonen, sier han.

– De ødelegger hjemmene våre, konfiskerer eiendelene våre og tar fra oss friheten vår, sier han.

Flere belastende navn

Hitler er den eneste palestineren med et politisk ladet navn. Mange palestinske foreldre kalte tidligere barna sine opp etter kjendiser eller mektige personer. Både Castro, Guevara, Carter, Saddam og Chavez, er å finne her.

Det vil si; Navnet ble så belastende for Saddam, at han bestemte seg for å endre det til mer nøytrale Qais Hussein Omar.

– Navnet mitt var kilden til både psykisk og fysisk lidelse, har Omar fortalt til AFP.