Her kjeppjages den danske integrerings-ministeren fra utsendingssenteret

Visitten integreringsministeren skulle ha med beboere som venter på å bli sendt ut av Danmark, snudde fra hygge til ekstrem frustrasjon. Vi advarer mot sterke inntrykk i videoen over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den danske integrasjonministeren, Inger Støjberg (44), måtte eskorteres vekk av livvakter under et besøk på utsendingssenteret Sjælsmark i Danmark.

Senteret huser folk som har fått avslag på asylsøknaden og skal sendas ut av Danmark.

Skulle besøke familie med asylavslag

Hensikten med besøket var at Støjberg skulle besøke en kurdisk familie fra Irak, men dette førte til en eskalerende frustrasjon hos de øvrige 40 beboerne ved utsendingssenteret. De trodde nemlig at hun skulle snakke med dem alle.

– Beboerne hadde bakt kake, kjøpt blomster og malt skilt der det sto «Vi er ikke kriminelle, men vi har alle problemer», og da det viste seg at hun bare var der for å snakke med en utvalgt familie ble frustrasjonen overveldende, sier journalist Olav Hergel i Politiken til avisen.

Mange beboere ble i økende grad redde for at den kurdiske familien skulle få særbehandling på grunn av ministerbesøket. Etter ti, femten minutter, gikk en kvinne opp til ministeren og ropte: «Du skal ikke bare snakke med en familie som sier alt er bra, du skal snakke med oss alle».

Situasjonen eskalerte og ble så alvorlig at ministeren måtte evakueres bort.

– Det var en faretruende situasjon. Hun var en livvakt fra å være i virkelig fare. Uten sikkerhetsvaktene hadde det gått riktig galt, sier Olav Hergel til Politiken.

En ung iransk tobarnsmor var nær ve då bli påkjørt da hun hev seg mot ministerens bil. FOTO:Dansk Radio
En ung iransk tobarnsmor var nær ve då bli påkjørt da hun hev seg mot ministerens bil. FOTO:Dansk Radio

Kastet seg foran bil

Sikkerhetsvakter og politi måtte lede ministeren gjennom folkemengden og inn i den ventende bilen, men der kastet flere personer seg over panseret og foran bilen. En kvinne ble nesten påkjørt, men slapp unna uten fysiske skader.

Det danske nyhetsbyrået Ritzau melder at en person ble skadet under tumultene, men nevner ikke hvor alvorlig.

Støjberg skriver på Facebook at hun opplevde situasjonen som meget hissig.

«Etter vi hadde snakket med en familie som skal sendes ut av Danmark, kom vi utenfor hvor omkring 40 personer hadde samlet seg. Her utviklet situasjonen seg voldsomt, da gruppen ble veldig hissig. Det hele endte med at jeg ble evakuert fra senteret. Jeg vil gjerne si takk til livvakter og sjåføren min for innsatsen. Uten dere kunne det endt alldeles galt», skriver hun.

Kontroversiell

Den danske integreringsministeren har til tider blitt sammenlignet med sin norske kollega Sylvi Listhaug, som en tydelig, men kontroversiell politiker.

Støjberg fikk oppmerksomhet utenfor Danmarks grenser da hun i vår ba dansker om å varsle om mulig ulovlig innvandring hvis pizzabakere ikke snakker dansk. Hun fikk også mye omtale da hun tidligere i år feiret asylinnstramming nummer 50 med bløtkake.

I august var Støjberg på besøk i Norge for å lære av sin norske kollega Sylvi Listhaug. Den danske ministeren har uttrykt at hun er imponert over det norske systemet og den norske returpolitikken.