Her herjer mopedgjengene

På ett sekund har han nappet telefonen ut av hendene dine og kjørt av gårde

Kriminalitet knyttet til mopedbander har tredoblet seg i London det siste året.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På ett sekund har mopedbanditten nappet mobiltelefonen ut av hendene dine, eller de har stormet en butikk og tømt den for luksusartiler på ett minutt.

– Tror de ikke kan tas

De kalles mopedgjenger. Flukten er lett når de kan forsvinne inn i trange smau på små smidige scootre.

– Jeg er provosert over oppfatningen blant kriminelle at de nærmest er utilnærmelige når de gjør forbrytelser på mopeder, sier etterforskingsleder Cressida Dick i en pressemelding fra Metropolitan police.

Scooterbander er et økende problem i London. Det siste året har de hatt en tredobling av kriminalitet utført på mopeder. Både voldskriminalitet og tyverier gjøres av gjenger som bruker mopeder for å komme seg fort inn og ut av situasjoner.

Hvis politiet følger etter dem, river de ofte av seg hjelmen for å skremme politiet til å stanse på grunn av fare for deres egen liv og helse.

Se hvordan de opererer i videovinduet øverst!

Syreangrep fra moped

Også de mye omtalte syreangrepene har i flere tilfeller blitt begått av personer på mopeder. Senest i juli ble fem personer angrepet med syre av to gjerningspersoner på mopeder i Øst-London.

Politiet står uten mange virkemidler. Med hjelmer er de anonyme for videoovervåkingskameraene, og scootrene de bruker er stjålet.

Nå har politiet imidlertid satt inn et nytt gir for å få bukt med problemet. Politibetjenter får selv nye raskere og lettere motorsykler for å lettere kunne følge etter scootergjengene, skriver Sky News. De nye motorsyklene er også smalere slik at de kan følge etter scootre i trange smug.

Politiet i London har anskaffet seks motorsykler av denne typen, som skal være bedre i kampen mot scooterbandittene. FOTO: Metropolitan Police.
Politiet i London har anskaffet seks motorsykler av denne typen, som skal være bedre i kampen mot scooterbandittene. FOTO: Metropolitan Police.

Spikermatter og sporingsspray

Politiet har også fått en type spikermatter som kan fjernstyres. Disse ligner spikermattene som brukes under biljakter, men er betydelig mindre og har pigger som kan heves og senkes av politiet med fjernkontroll.

I tillegg skal politiet bruke en sporingsspray. Sporingssprayen har et unikt «DNA», og hvis det sprayes på en scooter eller en mistenkt, kan den rettslig knyttes til et åsted.

– Vi samler alle våre taktiske ressurser og alle etiske muligheter vi har for å arrestere disse gjerningspersonene, og oppløse de kriminelle miljøene som gjør det lukerativt for ungdom å bli kriminelle, sier Cressida Dick

Vil gjøre gatene tryggere

De oppfordrer også scootereiere til å sikre scootrene sine bedre slik at de ikke stjeles og brukes til kriminell virksomhet, og oppfordrer alle til å bidra til å gjøre gatene tryggere.

– Vi vil mobilisere lokalsamfunnene til å kanalisere sinnet mot arbeid for å gjøre gatene våre tryggere. Se etter eiendelene dine. Følg sikkherhetsråd, og fortell oss om folk i ditt nærmiljø som er kriminelle. Hjelp oss å ta dem, sier Cressida Dick.

Selv om antall mopedhendelser er tredoblet i 2017, ser månedene fra juli til september bedre ut enn starten på året. Det har vært 24 prosent færre kriminelle handlinger fra folk på motoriserte tohjulinger nå, enn årets første seks måneder. Det er også beslaglagt flere våpen fra kriminelle enn noen gang før, skriver politiet i pressemeldingen.