Den kjente fysikeren og matematikeren Stephen Hawking under en lansering på universitetet i Cambridge.
Den kjente fysikeren og matematikeren Stephen Hawking under en lansering på universitetet i Cambridge. Foto: Niklas Halle'n

Stephen Hawking (75) advarer: Dette kan bli menneskehetens død

Stephen Hawking (75) frykter at kunstig intelligens tar over for menneskeheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med bladet Wired, sier Stephen Hawking (75) at han frykter at den teknologiske utviklingen er iferd med å løpe løpsk.

Den kjente fysikeren og matematikeren er redd for at menneskeheten blir kvalt av vår egen suksess, og at vi utrydder oss selv.

Han mener at den kunstige intelligensen snart vil være såpass utviklet, at den kan begynne å konkurrere med – og overgå – menneskeheten.

– Jeg frykter at kunstig intelligens vil erstatte oss mennesker fullstendig. Hvis mennesker kan skape datavirus, kan noen på et tidspunkt designe kunstig intelligens som kan forbedre og reprodusere seg selv. Det vil bli en ny livsform som kan utkonkurrere menneskene, sier han ifølge Cambridge News.

Videre sier han at selv om mennesker vil lykkes i å ha kontroll på den kunstige intelligensen, før den blir så effektiv at den overgår oss, er menneskeheten på vei mot dommedag fordi vi ikke klarer å passe på planeten vår.

– Jeg tror at vi allerede har kommet så langt at vi ikke lenger kan bremse utviklingen, sier han.

Og:

KUNSTIG INTELLIGENS: Sjefsforsker Ben Goertzel presenterer roboten «Sophia» under RISE Technology Conference i Hong Kong 12. juli. Sophia er den første roboten som har fått et statsborgerskap noensinne. Roboten er nå statsborger av Saudi-Arabia.
KUNSTIG INTELLIGENS: Sjefsforsker Ben Goertzel presenterer roboten «Sophia» under RISE Technology Conference i Hong Kong 12. juli. Sophia er den første roboten som har fått et statsborgerskap noensinne. Roboten er nå statsborger av Saudi-Arabia. Foto: Scanpix

– Jorden blir for liten for oss. Den globale befolkningen vokser med alarmerende hastighet, og vi er i fare for å utslette oss selv.

I mai i år gikk Hawking ut og sa at vi må forlate jorda innen hundre år.

– Jeg tror ikke at vi overlever nye 1000 år på vår skjøre planet. Vi må forlate jorden innen hundre år, sa han i BBC-dokumentarserien «Stephen Hawking: Expedition New Earth».

Også i dette programmet advarte han mot kunstig intelligens, som han mener kan utslette menneskeheten.

– Selv om sjansen for at en katastrofe skal ramme vår planet i løpet av et gitt år er ganske lav, vil risikoen over tid vokse, og etter hvert bli nærmest uunngåelig de neste tusen eller titusen årene, har Hawking tidligere uttalt.

Robot fikk statsborgerskap

Forrige uke ble roboten «Sohia» den første roboten i verden som får statsborgerskap.

Det var i forbindelse med konferansen Future Investment Initiative i hovedstaden Riyadh på onsdag, at Saudi-Arabia bestemte seg for å gi «Sophia» statsborgerskap.

Under en pressekonferanse svarte roboten på flere spørsmål fra kveldens konferansier, og fortalte at hun var glad for å være den første roboten med statsborgerskap i et land.

Hun ba tilhørerne om å ikke være bekymret for kunstig intelligens.

– Dere har lest for mye av Elon Musk og sett for mye på Hollywoodfilmer. Ikke bekymre dere. Er dere snille mot meg, er jeg snille mot dere, sa hun.