Godt nytt om været i neste uke

Helgeværet blir ikke all verden, men så skjer det noe positivt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går toppet Kristiansand temperaturlisten, med hele 17,1 grader, Landvik hadde 16,8 grader.

Hele Sørlandet hadde det varmt, og kontrasten til Østlandet og Vestlandet var stor. Oslo hadde 10,9 grader, Stavanger 10,4.

– Den store kontrasten er nesten litt merkelig, men vinden over fjellet nordfra har nok vært såpass sterk at føneffekten har fått temperaturen opp, forklarer Storm-meteorolog Cecilie Villanger.

Varmen i går var ny november-rekord både i Aust- og Vest-Agder.

Uværet i Nord-Norge

I Nord-Norge ble det etter hvert skikkelig uvær i går. Stasjonene ytterst langs kysten hadde liten storm, opp i sterk storm de mest utsatte stedene.

Slusfjellet ved Hasvik i Finnmark topper listen, der ble det målt orkan i går. Men, denne stasjonen ligger 438 meter over havet, og er lite representativ.

Sterk vind og snøfokk stengte flere av fjellovergangene i går. Klokken 12 var veiene mellom Skarsvåg og Nordkapp fortsatt stengt, ellers er alt åpnet.

Vinden er nå minket til liten og stiv kuling fra vest og sørvest. Vegvesenet advarer om vekslende snøslaps og isdekke flere steder.

GRATANGSDALEN nå

SENNALANDET nå

HOPSEIDET nå

Kamera: Vegvesenet

– Det fortsetter med regn og regnbyger fra Trondheimsfjorden og nordover i dag, forteller Villanger.

Temperaturen stiger litt, og i Nordland må du opp til 100-1000 meter før nedbøren kommer som snø. I Troms og Finnmark stiger snøgrensen fra 300-500 meter nå tidlig på dagen, til 500-700 meter.

NEDBØR frem til midnatt tirsdag

Grå fredag i Sør-Norge

Ved Stad blåser det liten storm fra sørvest nå, og det kommer til å blåse opp i stiv og sterk kuling langs kysten helt til i kveld.

– Fra Stad og sørover på Vestlandet blir det grått. Lett regn, dis og tåke, og opp i liten kuling langs kysten og i fjellet, sier Villanger.

Sør- og Østlandet slipper unna nedbøren, og får mye sol i dag, men også her blir det liggende tåke og dis her og der, spesielt lengst øst.

Best på lørdag

Også lørdag starter med en del tåke på Sør- og Østlandet, men den løser seg etter hvert opp. På Sørlandet skyer det ganske fort til igjen.

– Et lite lavtrykk suser inn i Skarerrak lørdag, og går videre inn over Østlandet natt til søndag, forteller Villanger.

Nedbøren når Sørlandet lørdag ettermiddag, og sent på kvelden begynner det å regne på Østlandet også. Det meste av nedbøren faller langs kysten.

Et annet lavtrykk går fra Island og inn i Norskehavet. Det dreier vinden på sørvest i hele landet, og gjør lørdagen grå fra Vestlandet og helt nord til Finnmark.

– På Vestlandet er det områdene nord for Sognefjorden som får det våtest, her kan det komme såpass mye som 40-50 millimeter, sier Villanger.

Det blir såpass mildt at du må over 1000-1200 meter før regnet går over til sludd og snø.

I Trøndelag starter lørdag med regn, men nedbøren går etter hvert over til regnbyger.

– I de indre områdene blir det opphold, og solen kommer nok til å titte frem også, sier Villanger.

Hele Nord-Norge får regn og sluddbyger, snø over 300-600 meter i Troms og Finnmark,over 600-800 meter i Nordland.

– Også her blir det lettere vær og opphold i innlandet, sier Villanger.

Grå søndag

Søndag svekkes lavtrykkene, vinden dreier over på nordvest, og temperaturen synker i hele landet.

Hele landet får det skyet, og det kommer til å gå regnbyger fra Rogaland til Lofoten, og på Østlandet. Troms og Finnmark får oppholdsvær.

– På Østlandet kan det komme opp mot 30-40 millimeter nedbør, sier Villanger.

I nord blåser det ikke mer enn en bris, i Sør-Norge kommer vinden opp i liten kuling utsatte steder.

Mandag snur det i sør

Mandag passerer en høytrykksrygg over Sør-Norge. Det klarer å holde et stort og omfattende lavtrykksystem over Island borte fra oss, nedbøren faller i havet.

– Det går en og annen regnbyge på Vestlandet, flest i nord. Sør- og Østlandet får nydelig og kaldt høstvær, sier Villanger.

Et lavtrykk går inn mot Nord-Norge nord for høytrykket.

– Trøndelag får sludd- og regnbyger, fra Nordland og nordover kommer bygene som snø- og sludd, forteller Villanger.

I Trøndelag, Nordland og Troms blåser det opp i liten kuling, i Finnmark kommer vinden opp i stiv kuling fra nordøst.

Forblåst tirsdag

Tirsdag prøver lavtrykket ved Island å sende et nedbørområde inn mot Sør-Norge. Vinden øker på til sørlig kuling langs Vestlandskysten og i fjellet, og temperaturen stiger.

– Vestlandet får en del skyer først på dagen, og det kan komme en og annen regnbyge. Men nedbøren gir seg, og skydekket sprekker opp til kvelden, forteller Villanger.

Også Trøndelag kan få litt regn langs kysten. Både Sørlandet og Østlandet kan se frem til en dag til med sol, aller best blir det i øst.

– Lavtrykket som kom inn over Nord-Norge mandag går østover i Barentshavet, og Troms og Finnmark får opphold og rolige vindforhold. Det kan komme opp litt regn sør i Nordland ut over kvelden, sier Villanger.