I dag kom de nye jagerflyene

Like før klokken 16 fredag landet de tre første F-35 kampflyene på norsk jord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre splitter nye jagerflyene tok av fra Fort Worth-basen i Texas klokken 06.35 norsk tid, melder Forsvarsdepartementet på Twitter. Like før klokken 16 landet de tre flyene.

Flyene rullet ut av fabrikken og ble overlevert fredag 20. oktober. Det var meningen at transporten over Atlanterhavet skulle skje torsdag 2. november, men turen måtte utsettes et døgn på grunn av mangel på tankfly. F-35-flyene må etterfylle drivstoff i luften flere ganger på den lange turen.

Største investering noen sinne

Norge har bestilt inntil 52 nye kampfly av typen F-35. Flyene skal erstatte dagens flåte av F-16-fly. Etter at de tre første flyene kommer til Norge fredag, skal det leveres seks fly hvert år fram til 2024.

Prislappen på 67,9 milliarder 2015-kroner gjør dette til Norges største fastlandsinvestering noen sinne.

F-35 produseres av Lockheed Martin i Fort Worth i Texas. Kampflyene er langt mer avanserte enn de aldrende F-16-flyene.

Flyene har teknologi som gjør dem vanskeligere å oppdage både for radarer, varmesøkende kameraer og andre systemer. F-35 er minst like rask som F-16, har større rekkevidde og kan bære mer last. Topphastigheten oppgis til mach 1,6, noe som tilsvarer rundt 2000 kilometer i timen.

Inspeksjon

Kampflyene som fredag setter hjulene på norsk jord, er fortsatt i amerikansk eie og flys av amerikanske piloter. Etter ankomst skal flyene gjennom en omfattende kontroll for å sjekke at flyene oppfyller alle Forsvarets krav.

– Under en mottakskontroll går vi igjennom og fysisk verifiserer ca. 230 forskjellige partnummer/serienummere, cirka 50 forskjellige dokumenter som følger med flyet gjennomgås og det blir utført rundt 17 forskjellige funksjonelle tester. Det sjekkes at kabler og hydraulikk er korrekt installert og at data i vedlikeholdssystemet er korrekt, sier oberstløytnant Knut Bugten til forsvaret.no.

Først etter denne kontrollen overtas flyene av Forsvaret.

10. november er det duket for en offisiell markering av jagerflyenes ankomst på Ørland flystasjon.

RETT FRA FABRIKKEN: Et av Norges nye F-35-fly er klar for avgang fra Fort Worth fredag. Foto: Lockheed Martin
RETT FRA FABRIKKEN: Et av Norges nye F-35-fly er klar for avgang fra Fort Worth fredag. Foto: Lockheed Martin