PÅ VEI TILBAKE: Santi Cazorla kan være klar for spil på nyåret. Spanjolen forteller om den tunge tiden borte fra familien og skaden som kunne endret livet.
PÅ VEI TILBAKE: Santi Cazorla kan være klar for spil på nyåret. Spanjolen forteller om den tunge tiden borte fra familien og skaden som kunne endret livet. Foto: Emmanuel Dunand

– Legen sa at jeg var heldig om jeg kunne gå igjen

Skademarerittet tok en ny vending for Santi Cazorla. Nå kan Arsenal-spilleren omsider være tilbake på fotballbanen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et følelsesladet og åpent intervju med spanske Marca forteller Arsenals Santi Cazorla (32) om skademarerittet som kunne endt med amputasjon.

Koldbrann
Et stort bilde av Cazorlas fot på fremsiden av avisen viser tydelig at situasjonen var alvorlig.

Cazorla har vært plaget med skade etter skade, og han har ikke vært på banen for Arsenal siden Mesterliga-kampen mot Ludogorets i oktober i fjor som følger av akillesskaden han pådro seg før sesongstarten.

32-åringen har nå gått gjennom hele åtte operasjoner. En infeksjon, som utviklet seg til koldbrann, endret spørsmålet fra når han var tilbake på fotballbanen, til om han i det hele tatt kom til å klare å gå igjen.

– Problemet var at såret ikke grodde, og det åpnet seg hele tiden, det ble infisert, sier Cazorla

Han dro til Spania da legene i England ikke kunne hjelpe ham. Der så lege Mikel Sánchez noe han aldri hadde sett før i sin mangeårige karriere.

– Han så at jeg hadde en enorm infeksjon som hadde skadet deler av beinet og akillessenen, sier Cazorla.

– Legen fortalte meg at dersom jeg kunne gå i hagen sammen med sønnen min igjen, burde jeg være fornøyd.

Måtte transplantere tatovert hud
Legene fryktet amputasjon, men klarte å forhindre det ved å transplantere hud fra underamen til foten. Bildet i Marca viser en bit av hud som er blitt sydd på ved akillesen til Cazorla. Biten inneholder litt av en tatovering fra underarmen med navnet til datteren.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal fikse tatoveringen. Kanskje jeg skal la den være, nå er den mer meningsfull enn noensinne, sier Cazorla.

Nå ser det ut til at Cazorlas lykke er i ferd med å snu. Målet er en retur til Arsenal og fotballbanen igjen allerede på nyåret. Det har i alle fall vært planen, sa Wenger i slutten av september.

– Det blir ikke før jul. De første tegnene er positive, men han har fremdeles ikke spilt på halvannet år. Han er ikke tilbake i full trening ennå. Han trenger et par kamper med reservelaget. Dersom alt går bra, er han tilbake etter jul, sa Wenger i slutten av september ifølge Express.

TATOVERINGER: Santi Cazorla har navnet til barna sine tatovert på underarmene. FOTO: AP Photo/Alastair Grant
TATOVERINGER: Santi Cazorla har navnet til barna sine tatovert på underarmene. FOTO: AP Photo/Alastair Grant

Savner familien
Cazorla har tilbragt mye tid hjemme i Salamanca under skadeavbrekket.

– Familien er fremdeles i London fordi barna mine har begynt på skole der. Det tøffeste har vært å være alene uten dem, sier Cazorla.

Han har to barn: sønnen Enzo og datteren India. Cazorla har også en tatovering av navnet til Enzo på hebarisk på den høyre underarmen, som han har hatt for vane å kysse etter at han har scoret mål.

– Jeg feirer alltid sånn, fordi jeg dediserer scoringene mine til min sønn, sa Cazorla til Arsenals hjemmeside i 2013.