MÅ KUNNE NORSK: Omsorgsevner er ikke nok for å bli sykepleier. Nå skjerpes karakterkravene i norsk og matte for å komme inn på sykepleierstudier.
MÅ KUNNE NORSK: Omsorgsevner er ikke nok for å bli sykepleier. Nå skjerpes karakterkravene i norsk og matte for å komme inn på sykepleierstudier. Foto: Kallestad, Gorm

Nå får sykepleierne strengere karakterkrav i matte og norsk

Regjeringen vil innføre krav om minst karakteren tre i fagene norsk og matematikk for studenter som vil inn på sykepleierutdanning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De nye kravene skal gjelder fra høsten 2019, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Målet er å styrke kvaliteten på sykepleierutdanningen og tjenestene sykepleierne utfører heter det.

− Innføringen av karakterkrav er med på å sørge for kvalitet og kompetanse som sykepleierne trenger for å sikre gode helsetjenester i tiden fremover, sier Henrik Asheim (H), som er fungerende kunnskapsminister mens Torbjørn Røe Isaksen er i fødselspersmisjon.

Karakterkravet i matematikk vil ikke gjelde for søkere som har bestått programfag i matematikk.

− Karakterkrav i matematikk kan bidra til å styrke studentenes kompetanse på medikamenthåndtering. Riktig administrering av medisiner er avgjørende for pasientsikkerheten, sier Asheim.

En viktig oppgave for mange sykepleiere er medikamenthåndtering. I 2016 strøk nesten halvparten av sykepleierstudentene på eksamen om nettopp dette, omtalte blant andre Fagbladet.

Regjeringen vil også innføre krav om minst snittkarakter tre i norsk.

− God kommunikasjon, både skriftlig og muntlig, er viktig. Særlig gjelder dette i kommunikasjonen med pasienter. Sammen med kravet til karakter i matematikk, vil dette gi bedre sykepleiere og mer trygghet for pasientene. Det vil også kunne få flere studenter til å gjennomføre studiet, sier Asheim.

Regjeringen varslet at den ville innføre opptakskrav våren 2017, og tre ulike alternative forslag har vært på høring. Det nye karakterkravet er foreslått å gjelde fra studieåret 2019/2020.