Det er typisk norsk å være godtroende

Av og til er det ikke til å fatte hvor lett det er for svindlere å få oppegående nordmenn til å overføre store pengebeløp til vilt fremmede mennesker de aldri har møtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom snart tyve år som journalist har jeg skrevet om og forsøkt å bidra til å advare mot et vidt spekter av svindelmetoder som retter seg mot uvitende ofre i alle samfunnslag.

I dag kan TV 2 fortelle om en svindelmetode som har eksplodert det siste året. Svindlere som blant annet utgir seg for å være utstasjonerte soldater, lurer hver eneste dag norske kvinner til å satse - og som regel tape - store pengebeløp.

Undertegnedes reaksjon på at nordmenn er så lette å lure har gått fra overraskelse til oppgitthet.

Jeg har hørt historier fra personer som har vært overbevist om at de er i et kjærlighetsforhold med en person de har møtt på Facebook, men aldri har truffet.

Vi stoler for mye på at folk snakker sant
Politietterforsker

«5000 kroner til visum, 10.000 kroner til flybillett – ja selvfølgelig må jeg hjelpe kjæresten min», sa en pensjonert mann som ikke ville tro på at kvinnen han til og med hadde snakket med via Skype, var en innleid skuespiller styrt av bakmenn fra et afrikansk land.

– Stoler på at alle forteller sannheten

Jeg kjenner også til personer som over flere år har sendt penger til det de er sikre på er en fattig familie i et utviklingsland.

TV 2-journalist Roar Dalmo Moltubak.
TV 2-journalist Roar Dalmo Moltubak.

«Vennefamilien min» kalte en godt voksen mann vilt fremmede personer som han aldri hadde møtt, bare sett bilder av og chattet med. Stadig vekk dukket det opp nye familiemedlemmer som trengte penger til skole, klær og mat.

– Vi nordmenn stoler for mye på at folk snakker sant, sier en politietterforsker som i årevis har jobbet spesielt mot nettdating-svindel, der godt voksne kvinner og menn har gått på limpinnen og sendt store pengebeløp til det de tror og håper er den store kjærligheten.

I en serie artikler om en ny form for svindel med såkalte binære opsjoner, avdekket TV 2 enkelt at både falske navn og stjålne identiteter ble brukt til å lure flere norske kvinner for flerfoldige hundretusener av kroner.

Sjarmert i senk

Hvordan klarte de det? Jo, de brukte sjarm, smiger, profesjonelt utseende nettsider og lurebonuser for å få hektet kvinnene til å satse stadig flere kroner på det de trodde var den store muligheten for å sikre alderdommen.

– Jeg skammer meg, og kan ikke fortelle familien min om det, fortalte en kvinne. Hun hadde tapt 400.000 kroner på 17 minutter.

Metoden minner litt om narkodealerens metode: Det første og andre og kanskje tredje skuddet er gratis, og når du er både hektet og takknemlig, kommer kravene og pushingen.

«Gir du deg nå, går du glipp av den garanterte gevinsten som snart kommer» er gjennomgangstonen i måten finans-svindlerne snakker på.

Hvert år sender nordmenn mellom 200 og 300 millioner kroner fra sine bankkontoer til svindlere i utlandet, anslår Økokrim.

Gaver til «venner» og «kjærester» utgjør en stor del av dette, mens lugubre betting- og finanssvindler blir et stadig større problem.

Men hvorfor stoler vi så blindt og naivt på fremmede? Jo, fordi svindlerne har funnet nøkkelen til å lure oss: Fiktive vennskap, forhåpninger om kjærlighet og dyrking av drømmen om den store pengegevinsten.

Hvis noen stopper deg på gaten og sier du mest sannsynlig kommer til å tjene 50.000 euro bare du gir vedkommende 500 euro i hånda, ville du trolig avfeid tilbudet og gått videre.

Men på nett har svindlerne mye bedre vilkår. Av og til er det ikke til å fatte hvor lett det er for svindlere å få oppegående nordmenn til å overføre store pengebeløp til vilt fremmede mennesker de aldri har møtt.

Det er dessverre typisk norsk å være godtroende.

Er du usikker på om du blir forsøkt lurt? Les om de vanligste bedragerimetodene på Økokrims ressursside om svindel.