SAMME SITUASJON: Frode Estil mottok selv gullmedaljen fra jaktstarten i Salt Lake City i posten da Johan Mühlegg ble tatt i doping.
SAMME SITUASJON: Frode Estil mottok selv gullmedaljen fra jaktstarten i Salt Lake City i posten da Johan Mühlegg ble tatt i doping. Foto: Øyvind Hermstad

– Det er aldri noe stas å få medaljen i ettertid

Kristin Størmer Steira og Frode Estil mener det viktigste er det som skjer i selve mesterskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er aldri noe stas å få medaljen i ettertid, enten det er ett- eller fire år senere. Det er følelsen når du krysser målstreken som betyr noe, slår Frode Estil fast.

Estil har selv vært i en lignende situasjon. Da gullvinner Johan Mühlegg ble tatt i doping etter OL i Salt Lake City, ble Estil sammen med Thomas Alsgaard utnevnt som vinner av jaktstarten.

– Når du får litt avstand til mesterskapet, synker engasjementet. Idrettsutøvere lever i nuet, har bestandig nye mål og ønsker ikke å dvele for mye med konkurranser som har vært. Jeg tipper det gjelder det samme for Martin nå som det gjorde for meg den gangen, sier Estil.

– Fryktet du i 2002 at du hadde tapt gullet til en doper?

– Da jeg krysset målstreken hadde jeg først og fremst en kjempegod følelse fordi jeg hadde vunnet en overraskende sølvmedalje. Å få gullet i ettertid var i og for seg en bonus, men samtidig var det klare mistanker mot Mühlegg hele det mesterskapet, forteller han.

– Litt trist

Kristin Størmer Steira tror det er blandede følelser å motta en medalje i posten.

– Jeg tror det er litt trist, for du vet hva du har blitt frarøvet. Det er ikke den medaljen du får i posten som betyr noe, det er å få den når du krysser målstreken. Det er den følelsen alle utøvere jobber mot, forklarer Størmer Steira.

– De fleste som får medaljene i etterkant synes nok det er fint at doperne blir tatt og at de kommer i historiebøkene, men det er følelsen der og da som teller. Den får du aldri tilbake, slår hun fast.

– Hvordan er det å være i Legkov og Belovs sko nå?

– Det er helt umulig å tenke seg. Hvis de mener at de ikke har visst noe om det som tydeligvis har skjedd, for jeg tror jo det er naivt å tro at det ikke har vært systematisk doping i Russland, er det klart at det er helt grusomt. Så mener jeg, hvert fall for de eldre utøverne, at det også er litt naivt å tro at de ikke har visst noen ting om hva som har foregått, konstaterer hun.

MEDALJE: Frode Estil og Thomas Alsgaard kunne ikke engang skilles ved målfoto da de gikk i mål etter Johan Mühlegg. Da Mühlegg ble tatt i doping, ble den norske duoen tildelt 1. plassen.
MEDALJE: Frode Estil og Thomas Alsgaard kunne ikke engang skilles ved målfoto da de gikk i mål etter Johan Mühlegg. Da Mühlegg ble tatt i doping, ble den norske duoen tildelt 1. plassen. Foto: Richardsen, Tor

– Skadelig for sporten

Emil Hegle Svendsen uttaler seg også om dopingsaken.

– Jeg har sagt det før, men dette er veldig skadelig for sporten og idrett generelt. Jeg har ikke satt meg så godt inn i saken og hva utøverne dømmes for. Selv skriker de etter bevis, men han er dømt, så noe må det være. Det blir spennende å se hva som skjer, sier skiskytter Emil Hegle Svendsen, som også ble spurt om hva han tenker om sine russiske konkurrenter.

- Inntil videre er de rene i mine øyne, slår han fast.