Foto: TV 2

Hegle Svendsen om de nye trenerne som kom inn:

– Det ble dratt litt i begge retninger

Emil Hegle Svendsen mener Egil Kristiansen og Siegfried Mazet begge ville for mye til samme tid, men roser trenernes program før OL-sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før forrige sesong kom Egil Kristiansen og Siegfried Mazet inn som trenere for de norske skiskytterne. Mens Kristiansen kun hadde langrennerfaring, kom Mazet fra jobben som trener for den franske stjernen Martin Forcaude.

Emil Hegle Svendsen innrømmer at det var innkjøringsproblemer for trenerduoen.

– Jeg føler begge trenerne har funnet mer seg selv og trekker mer i samme retning. Vi fikk inn en av verdens beste langrennstrenerne og Siegfried som er en av de beste i sitt fag samtidig, og begge ville mye til samme tid. De hadde ikke jobbet så mye sammen og det ble dratt litt i begge retninger, sier han til TV 2.

– Men i år har samarbeidet vært veldig fint og det har vært kanonbra program, fortsetter 32-åringen fra Trondheim.

Egil Kristiansen mener de har funnet en oppskrift som skal bringe suksess.

– Det er annerledes (enn kun å jobbe med langrenn), selvfølgelig. Man må ta hensyn til skytebiten. Man kan ikke bare pøse på. Vi har funnet en modell der vi trener mer likt langrennsløpere fra april, mai og juni ut august. Så har vi kanskje endret litt når vi kommer ut i august og begynner på september med å trener mer spesifikt på skiskyting. At det blir en dreining over mot det å skyte mer, og skyte mer på hardøkter, sier skiskyttertreneren til TV 2.

Krisitansen brakte imidlertid ikke med seg en umiddelbar langrennseffekt. Bare to ganger forrige sesong hadde en norsk skiskytter beste langrennstid, Lars L'Abée-Lund i Oberhof og Johannes Thingnes Bø i Östersund.

Hegle Svendsen har ikke hatt bestetid på langrennsdelen siden han hadde det i Östersund i 2013 i oppkjøringen til Sotsji-OL noen måneder senere.

– Det bør absolutt skje mye oftere. Det er en tradisjon i Norge for å gå fort på ski. Det er filosofien som skiskyting i stor grad er tuftet på, så det må vi fortsette med. Selv om det har vært noen tunge år, kan vi komme tilbake og sette noen gode langrennstider, sier mannen med to gull fra OL i 2014.

– Vi må ha som mål ha over halve laget innenfor de ti beste langrennstidene på en sprint. Der ligger listen og der har vi vært før, så det er ingen grunn til at vi ikke skal komme dit igjen, fortsetter han.

Til tross for den norske langrennstradisjonen, påpeker trener Egil Kristiansen at det er hard konkurranse fra utenlandske skiskyttere.

– Det er kanskje litt for lite (med kun to bestetider på langrenn). Vi har en som heter Martin Fourcade og Julian Eberhard. De to er ekstremt gode langrennsløpere. Det er ikke hvem som helst vi måler oss med, sier han.

Treneren ser seg ikke blind på de svake langrennsresultatene.

– Jeg er ikke så opptatt av beste langrennstid, men at vi har beste totalresultatet, sier Kristiansen.

Emil Hegle Svendsen mener at han er i sin beste form på flere år.

– Jeg har skutt ganske bra, men det har gått for sent. Der må jeg tilbake til gode, gamle takter. Det føles veldig bra ut akkurat nå. Det føles som om håndprekket som har stått på de siste årene, har begynt å løsne litt, så får vi se om følelsen stemmer. Det kan godt hende at jeg er noen sekunder bak Fourcade, men jeg skal klare å ta det igjen i løpet av sesongen, sier han.

Tar ikke han en seier før jul, har det gått hele tre år siden forrige triumf.

– Det hadde vært kjipt å få høre det for tre år siden, men jeg har klart meg greit gjennom den tiden. Selv om det ikke har gått så bra, klarer jeg meg fint, men jeg tørster etter å vinne skirenn igjen. Det er det jeg synes er aller artigst i verden, og jeg trenger det for motivasjonen videre og egen selvfølelse.

Hegle Svendsen erkjenner imidlertid at han er «ferdig med forrett og hovedrett på karrieren, og har begynt på desserten». Det er ikke tilfellet for Johannes Thingnes Bø, og Kristiansen spår store ting av 24-åringen.

– Fourcade ser nok at Johannes nærmer seg år for år. Det er kanskje bare et tidsspørsmål før det er 50/50. Johannes er ikke gamle karen. Da Fourcade var på samme alder, var han nok ikke så rå som Johannes er nå, sier han.

Lillebror Bø har også satt seg som mål å ta over skiskyttertronen.

– Han har vært veldig god, og når vunnet så solid hvert år, så er det kanskje ikke realistisk å tro at man kan slå ham, men han kommer sannsynligvis ikke til å vinne hvert år resten av karrieren, så det gjelder å være på hvis han skulle få en dårlig sesong. Da kan vi andre øyne muligheten, og da gjelder det å være bestemt for å være den som tar over. Jeg har som mål å gå med den gule trøyen i løpet av sesongen, sier Johannes Thingnes Bø til TV 2.