PHONE HOME: Romteleskopet Kepler har oppdaget flere såkalte exoplaneter, som baner rundt en stjerne og som kan gjøre menneskelig overlevelse mulig.
PHONE HOME: Romteleskopet Kepler har oppdaget flere såkalte exoplaneter, som baner rundt en stjerne og som kan gjøre menneskelig overlevelse mulig. Foto: T. Pyle / AFP / Scanpix

Nyoppdaget planet er nesten identisk med Jorden

NASA har funnet 20 nye planeter som likner kloden vår, men én skiller seg ut som en kopi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenfor vårt solsystem har NASA funnet 20 nye planeter som kan være beboelige. Atmosfæren rundt planetene likner Jorden og alle sirkulerer rundt en stjerne som solen vår. Astronomer jobber nå for å finne ut om det kan være tilløp til liv.

Spesielt én av planetene har fattet stor interesse hos NASA, da den minner veldig om vår hjemplanet, skriver New Scientist.

Sende romskip?

Analyser fra teleskopet Kepler viser at det var store variasjoner i hvor mange dager det tok planetene å sirkulere solen sin. Den korteste banen tok bare 18 dager, mens planeten som likner mest på Jorden brukte 395 dager på fullføre banen sin rundt solen.

Planeten kalles foreløpig bare for KOI-7923.01 og ligger 720 lysår fra oss. Den er 97 prosent av Jordens størrelse, men litt kaldere. Den skal allikevel være varm nok til at vann ikke fryser til is – som er avgjørende for liv. Planeten er kaldere både fordi den ligger lengre fra stjernen sin enn vi ligger fra Solen, samtidig gir ikke stjernen fra seg like mye varme som vår sol.

– Hvis vi måtte velge én planet å sende et romfartøy til, så hadde ikke den vært et dårlig alternativ, sier leder for Kepler-prosjektet, Jeff Coughlin til New Scientist.

Finner stadig liknende planeter

Teamet hans har er opp mot 80 prosent sikre på at de 20 nyoppdagede planetene er solide kandidater for menneskelig overlevelse. Coughlin understreker at de må gjøre flere observasjoner og undersøkelser.

Men det er ikke første gang NASA har funnet planeter som likner vår egen. Den første planeten som kretset rundt en stjerne som minner om Solen, såkalte exoplaneter, ble oppdaget i 1995.

Tidligere i år fant Kepler 219 planter som går i bane rundt en stjerne. Ti av dem var spesielt interessante fordi de var på Jordens størrelse, har steinliknende overflate og kan holde på vann, skriver CNN.

Verdensrommets helvete

I 2014 derimot, fant forskere en planet som er den verst tenkelige å skulle bosette seg på. De kaller planeten «en helveteslignende verden», fordi den er nesten like varm som sola. Planeten er kalt KELT-9b og er 20 ganger større enn Jorden.

Kepler-programmet startet i 2009, og skal finne planeter som kretser rundt stjerner innenfor den beboelige avstanden til stjernene, slik Jorden gjør.

Teleskopet har oppdaget mer enn 2300 faktiske planeter, og over 4400 objekter som kan være planeter.