KLAR FOR NY LIVE: 16 år gamle Andrea Santiago gikk videre til en ny liveopptreden i The Voice.
KLAR FOR NY LIVE: 16 år gamle Andrea Santiago gikk videre til en ny liveopptreden i The Voice. Foto: Birgitte T. Kristiansen / TV 2

THE VOICE i kveld:

Andreas (16) mest trofaste fan reiser på dagstur fra Spania for å se henne synge

The Voice-deltaker Andrea Santiago Stønjum fra Måløy trekker internasjonale publikummere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det begynner å bli en stund siden 16-åringen Andrea Santiago Stønjum var aller første deltaker ut i The Voice og blåste samtlige av de fire mentorene av banen.

Fredag er hun klar for sin andre liveopptreden. Det hadde hun ikke trodd skulle skje.

– Det føles uvirkelig. Jeg hadde aldri planer om å komme så langt. Men det er jo helt fantastisk, så jeg vil jo ikke at det skal ende nå!

Ville bli mer selvsikker

Den gang valgte Andrea Yosef Wolde-Mariam (38) som sin mentor. Årsaken var at hun ønsket å bli mer komfortabel på scenen.

– Selv om det så ut som at jeg følte meg selvsikker fra starten av, så var det noe helt annet som foregikk på innsiden. Jeg overtenkte mye, og hadde ikke så mye tro på meg selv. Jeg skjønte ikke helt hvor flink jeg tydeligvis er – siden jeg har kommet så langt, mener jeg, forteller hun til TV 2.

Ved å ta det valget, håpet Andrea at hun kunne lære noe av Madcon-stjernens scenetekke og evne til å lage show. Det har gitt uttelling.

– Jeg merker jo at det er en utvikling. Etter hver opptreden har jeg klart å slappe av mer og mer, og det føles mer naturlig å stå på scenen nå, forteller hun.

– Sang før jeg snakket

Helt siden Andrea var svært liten har musikken vært en stor del av hverdagen.

– Foreldrene mine har alltid sagt at jeg sang før jeg snakket, sier hun og ler, før hun fortsetter:

– Det har ikke bare vært synging jeg har interessert meg for, men også andre former for musikk – som piano for eksempel. Det spilte jeg fra jeg var ganske liten. Syngingen begynte jeg ordentlig med da jeg var sju år. Da var jeg med på små sangkonkurranser i lokalmiljøet og opptrådte på små konserter som sanglæreren min arrangerte.

Fans fra fjern og nær

Hjemme i Måløy i Sogn og Fjordane kan Andrea fortelle at The Voice-faktoren er på topp.

– De er veldig støttende. Når du er fra en så liten plass og er med på noe så stort, så blir det automatisk slik at de blir veldig revet med. Ikke bare i Måløy, men hele Vågsøy også. Det er kjempekjekt!

Og det er ikke bare folk fra hjemkommunen som er dedikerte fans. Andreas mor er nemlig halvt spansk, og en flytur hindrer ikke familien hennes i å ta en svipptur opp for å følge slektningen sin – opptil flere ganger.

– Tanta mi kommer opp hit, ser på sendingene og drar dagen etterpå. Det er helt sjukt! Og et veldig godt eksempel på hvor støttende familien min er, sier hun og smiler bredt.

Også fetteren hennes på morssiden, som for tiden studerer i London, har gjort sitt for å heie fram kusinen.

– Han kom til forrige livesending, var her i en halv dag og dro igjen etter at sendinga var over, ler hun.

Topp 12

Fredag skal Santiago Stønjum duellere mot Jeremaya John (32).

– Han er veldig flink på scenen, og man ser at man har gjort dette i mange år. Jeremaya har mye erfaring både vokalt sett og show. Han er dritbra, og selvfølgelig en tøff konkurrent, sier hun.

Dersom det ikke går veien fredag kveld, graver hun seg ikke ned av den grunn.

– Det vil ikke gjøre at jeg gir opp musikken og stenger meg inn på et rom for å gråte. Det blir selvfølgelig kjipt, for jeg vil ikke gå ut, men om det skjer så går det fint. Jeg har kommet så langt! Jeg er en del av topp 12 og vi var nesten to hundre da det hele begynte. Jeg er utrolig fornøyd, og er stolt av det jeg har fått til, konstaterer Andrea.

Har en «plan B»

Selv om hennes største ønske er å en gang kunne leve av musikken, er skolen en like høy prioritet som før. Dette til tross for at hun tilbringer mye tid i Oslo.

– Jeg kan ikke logge helt av. Så jeg balanserer skolen og The Voice på hver sin kant. Det går greit, men det er tøft, jeg skal ikke legge skjul på det. Om det trengs, gjør jeg lekser på hotellrommet, forklarer hun.

– Hvor tror du at du befinner deg om ti år?

– Hvis det går riktig vei med musikken, så holder jeg på med musikk. Hvis ikke, så går jeg på politihøgskolen. Jeg synes ikke det er noe galt i å ha en annen plan også, avslutter hun.

Se Andrea opptre live i The Voice fredag klokken 20.00 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.