Malin (23) fikk ungdomstiden ødelagt av store sår på kroppen

Malin Landro Angeltveit følte seg utestengt og mobbet gjennom hele ungdomstiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede da Malin bare var en uke gammel fant moren den første flekken på kroppen hennes.

Hun fikk etter hvert diagnosen psoriasis, en kronisk hudsykdom, som hun kommer til å ha hele livet.

– Det er sår på kroppen. Immunforsvaret slåss på en måte med seg selv, forteller Malin Landro Angeltveit da hun gjester God morgen Norge.

Du kan se hele intervjuet med 23-åringen i videovinduet over.

– Jeg er til tider dekket av sår på armer og bein, og da dekker det store områder.

Hun forteller at sårene kommer og går i perioder.

– Det kommer som oftest når jeg er stresset og har det dårlig med meg selv. Det blir også flere sår på vinteren, når det er kaldt ute.

Tøff ungdomstid

Da hun begynte på ungdomsskolen endret det livet hennes. Da ble utseendet nemlig mye viktigere enn det hadde vært på barneskolen.

– Fra å ha det helt fint, fikk jeg plutselig kommentarer på utseendet, ingen ville klemme meg eller ta på meg. Ingen ville skifte i samme garderobe som meg heller.

PSORIASIS PÅ ARMENE: Dette er et ganske mildt utbrudd, ifølge Malin. Når sårene er på sitt verste dekker de ofte store områder på armene og beina hennes.
PSORIASIS PÅ ARMENE: Dette er et ganske mildt utbrudd, ifølge Malin. Når sårene er på sitt verste dekker de ofte store områder på armene og beina hennes.

Malin hadde det tøft og hadde et veldig dårlig selvbilde.

– Det var typisk jentemobbing, med utestengelse og baksnakking. Jeg følte at jeg ikke var like mye verdt som de andre. Jeg var ikke pen nok.

Hun gjemte seg bort i joggedress for å dekke over sårene på kroppen.

Utseendepsykologi

Emma Johannessen er psykologspesialist og har blant annet utseendepsykologi som sitt felt.

– Det er veldig gjenkjennelig at det blir negative sosiale erfaringer, og det gjør at man prøver å skjule det som er annerledes. Man blir anspent i sosiale møter, hvor man igjen prøver å skjule det at man er usikker. Da blir man veldig fokusert på det som er annerledes, og det blir vanskelig å være åpen og avslappet rundt andre folk, sier Johannessen.

Hun forklarer at vi mennesker liker å kategorisere folk.

– De første sekundene vi møter noen lager vi kategorier. Det er sånn vi ser verden. Det slår tilbake på oss selv, for da blir det sånn at «så lenge jeg ser bra ut, så er det bra».

Det er noen studier som viser at kvinner er mer utilfredse med utseendet sitt enn menn.

– Og man er også mer utilfreds i tenårene. Tenårene er en tid med mye usikkerhet. Man er fornøyd som barn, så dupper det ned i tenårene, men så går det gradvis oppover.

Vendepunkt da hun ble mamma

23-åringen kjenner seg godt igjen i det. Hun har blitt voksen og er mamma til en liten gutt på to år, og venter et barn til i desember.

– Når man blir mamma så må man jobbe med seg selv. Jeg har slitt hele livet med selvtilliten min, og også selvfølelsen. Når jeg skulle bli mamma så måtte jeg tenke annerledes.

Mamma til en toåring: Da Malin ble mamma endret det noe i henne. – Jeg lærte å drite litt mer i eget utseende, for jeg skal lære gutten min å bli trygg på seg selv, forteller hun.
Mamma til en toåring: Da Malin ble mamma endret det noe i henne. – Jeg lærte å drite litt mer i eget utseende, for jeg skal lære gutten min å bli trygg på seg selv, forteller hun.

– Da tenkte jeg, hvordan skal jeg klare å stå opp for en liten en? Når jeg ikke klarer å være fornøyd med meg selv? Hvordan skal jeg lære han å være fornøyd med seg selv?

Nå har Malin igjen begynt å vise fram armer og bein, også når hun har sår som dekker store områder.

– Jeg skjuler ikke lenger sårene. Jeg klarer å drite mer i utseendet mitt.

Ta ansvar selv råder psykologen

Det er viktig å være aktiv selv for å snu en negativ spiral.

– Ta ansvar i samtaler og sosiale settinger, og ikke bruk energi på å skjule det som er annerledes. Klarer du det, reduserer det også angsten. Da opplever man også mer av det positive som skjer i møtet mellom mennesker, forklarer psykologen.