MENER TERRORISTEN MÅ DØ: Den amerikanske presidenten mener New York-terroristen bør få dødsstraff.
MENER TERRORISTEN MÅ DØ: Den amerikanske presidenten mener New York-terroristen bør få dødsstraff. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Trump med klar beskjed:

– BØR FÅ DØDSSTRAFF

President Donald Trump mener terroristen bør straffes med døden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske presidenten er blant de som har blitt provosert av at terroristen som meide ned syklister og forbipasserende på Manhattan tirsdag, ba om å få et IS-flagg ved sykesengen.

Åtte personer ble drept, og 13 skadet i angrepet, som er det dødeligste i New York siden angrepet på Twin Towers.

Gjerningsmannen, den 29 år gamle Usbekeren Sayfullo Saipov, ble skutt i magen og pågrepet av politiet like etter angrepet. Amerikansk påtalemyndighet har tatt ut terrorsiktelse mot ham.

Ifølge flere amerikanske medier har han forklart til politiet at han er fornøyd med det han har gjort, og ønsket å markere det ved å ha et IS-flagg på rommet.

Les også: Terroristen hadde langt større planer

Trump skriver torsdag morgen på twitter at gjerningsmannen bør få dødsstraff.

Ber om dødsstraff

«New York-terroristen var glad da han ba om å få henge opp et IS-flagg på sykehusværelset. Han drepte åtte mennesker, og etterlot 12 hardt skadd. BØR FÅ DØDSSTRAFF!», skriver presidenten på twitter.

Dermed bryter han igjen rådet om å ikke kommentere pågående straffesaker. Slike kommentarer kan brukes av forsvarsadvokater for å hevde at deres klienter ikke kan få en rettferdig rettssak, skriver New York Times. Presidenten har også tidligere ignorert slike råd. Han valgte også å kritisere det amerikanske rettsystemet fordi terroristen ikke ble framstilt for militærdomstolen. Det ville gjort det mulig å sende Saipov til Guantanamo på Cuba. Trump brukte ord som «en vits» for å uttrykke hvor misfornøyd han var.

Terrorsiktelsen mot Saipov omfatter å stille materiell og ressurser til rådighet. for en utenlandsk terrorgruppe, samt bruk av vold og ødeleggelse av motorkjøretøy, heter det i papirene som påtalemyndigheten kunngjorde onsdag ettermiddag.

IS-støtte

Sayfullo Saipov fikk terrorsiktelsen opplest i New York onsdag. REUTERS/Jane Rosenberg
Sayfullo Saipov fikk terrorsiktelsen opplest i New York onsdag. REUTERS/Jane Rosenberg

Saipov ankom i rullestol da siktelsen formelt ble lest opp i en føderal domstol på Manhattan.

– Saipov gjennomførte dette angrepet til støtte for IS, sa forsvarer Joon Kim.

Påtalemyndigheten hevder 29-åringen først begynte å planlegge et angrep for et år siden. For to måneder siden bestemte han seg for å bruke en bil til å drepe så mange som mulig under halloween-feiringen.

Etterlyste en person til

Samtidig som siktelsen ble kjent onsdag, opplyste FBI at en 32 år gammel usbeker som politiet ønsker å avhøre, er etterlyst i samme sak. Kort tid etter varslet FBI at de «ikke lenger» leter etter en person nummer to.