KLAR TALE: Kjetil Jansrud sier han er tilhenger av lange dopingdommer.
KLAR TALE: Kjetil Jansrud sier han er tilhenger av lange dopingdommer. Foto: TV 2

SKISTJERNER STRAFFES UTEN POSITIV PRØVE:

– Er indisiene sterke nok, bør det være nok til å bli dopingdømt

Kjetil Jansrud mener det er riktig at utøvere kan utestenges for doping, selv om det ikke skulle være avlagt en positiv prøve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har utestengt de russiske langrennsløperne Alexander Legkov eller Jevgenij Belov fra OL på livstid, og har fratatt Legkov gullmedaljen fra Sotsji.

Det skjer etter avsløringene som kom frem i McLaren-rapporten i fjor, der WADA-granskingen ledet av Richard McLaren fant ut at dopede utøveres urinprøver ble byttet ut med rene prøver, og at det var statstøttet doping under Sotsji-lekene.

Verken Legkov, Belov eller de andre utøverne som er nevnt i rapporten har testet positivt på prøvene under OL.

– Det er ganske ekstremt. Du har Lance Armstrong uten positiv prøve, som sånn sett er sammenlignbart. Det er en vanskelig sak, for det er juridiske eksperter som mener det er helt på grensen av hva som er mulig å gjøre, sier Mads Kaggestad.

Alipnist Kjetil Jansrud mener IOC gjør rett i å utestenge uten en positiv test.

– Rettssikkerheten har vært et tema i flere år, og det er et større spørsmål. Jeg føler rettssikkerheten er sterk på mange områder, men kan bli bedre på andre. I norsk rett dømmer du på indisier om de er sterke nok, og sånn burde det også være i idretten. Er de sterke nok, bør det holde, sier han.

– Spør han som ble nummer to og tapte for en dopet utøver på den éne muligheten. Det må være forferdelig, og det er derfor jeg er tilhenger av lange dommer, sier 32-åringen, som selv tok ett OL-gull i Sotsji.

Chris Jespersen, som var en del av stafettlaget som ble nummer fire for nesten fire år siden, sier at «det hadde vært best med en positiv prøve».

– Hadde blitt seende dum ut
TV 2s antidopingekspert mener utestengelsen handler om politikk.

– Jeg tror at Russland er under et så enormt press etter de avsløringene som har vært, at idretten hadde blitt seende dum ut hvis de ikke gjorde noe. Da er det enklere å utestenge enkeltutøvere for å vise at de er handlekraftige. Det de sannsynligvis burde gjøre er å utestenge hele Russland, sier Mads Kaggestad.

Legkovs advokatbyrå Wieschemann kaller dommen en «skandale», og påpeker at det er ikke er avlagt noen positiv dopingprøve. De varsler også at de kommer til å anke saken til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Aksel Lund Svindal utelukker ikke at det kan bli flere lignende saker i fremtiden.

– Dette viser at systemet på ingen måte er perfekt, men når det ikke er perfekt og når noen manipulerer prøver, så er det etterforskere som ikke jobber med andre ting enn urin- og blodprøver som finner bevis, og disse blir kanskje enda viktigere i fremtiden, spår den norske alpinstjernen.

– De må jo få bevis fra et eller annet sted, og det har de nok helt sikkert, ellers hadde de ikke gjort det. Jeg synes det er bra at de tar det på alvor og viser at vi må få bort doping, sier alpinkompis Aleksander Aamodt Kilde.

Svindal mener doping ødelegger det idretten står for.

– Jeg synes doping er noe dritt, all juks er dritt. For meg er idrett en av de tingene skal være enkle å forstå, den beste skal vinne. Når noen jukser seg til seier, ødelegger det grunnprinsippene som er de beste med idrett, og da ligner det altfor mange andre ting i samfunnet som jeg ikke liker tøft som idrett, sier han.

IOCs disiplinærutvalg varsler at det kommer flere avgjørelser i avholdte høringer i løpet av de kommende dagene, og at det vil bli avholdt flere høringer de kommende ukene. IOC-styret skal i desember avgjøre som resten av det russiske laget får delta i OL.

– Russland har et anti-antidopingarbeid
TV 2s antidopingekspert er sikker på at det blir russiske utøvere å se i OL.

– Det sitter altfor langt inne for internasjonal idrett å utestenge hele Russland, det så vi i Rio-OL. Det har vært over hundre positive re-tester etter OL i Beijing og London, og majoriteten av disse er av russiske utøvere. Det kan ikke fortsette sånn. De må gi russerne et initiativ til å komme tilbake ved å si at de kan delta først de fått et skikkelig antidopingprogram, sier Kaggestad.

– Russland har hatt et anti-antidopingarbeid, de har hatt et program for antidoping som har lurt verden trill rundt. De har jobbet bevisst for å unngå å bli tatt. De har selv tatt noen enkelte, men det er ikke de største eller de som ikke vil nå toppen, men det er bare for å vise noen eksempler, fortsetter han.

Skipresident Erik Røste vil ikke si noe konkret om IOC-straffen før den varslede anken er behandlet, men han håper IOC kommer med en mer konkret begrunnelse for sin avgjørelse enn de har gjort til nå.

– Det må skje så raskt som mulig. Det er også i idrettens interesse at en endelig avgjørelse kommer raskt. Det er snart sesongstart, og da bør fokuset være på idretten. Når en endelig avgjørelse er på plass, er forventningen at Wada, FIS og IOC gjør det som er nødvendig for å komme til bunns i dette, sier han til TV 2 og legger til:

– Uansett utfall, er dette trist for internasjonal skisport.