DREPT: I 2011 ble terrorlederen Osama bin Laden skutt og drept av amerikanske styrker i sitt skjulested i Pakistan.
DREPT: I 2011 ble terrorlederen Osama bin Laden skutt og drept av amerikanske styrker i sitt skjulested i Pakistan. Foto: AFP

Dette fant CIA i bin Ladens hemmelige skjulested

CIA har frigitt titusenvis av bilder og dokumenter som ble funnet i Osama bin Ladens skjulested i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mai 2011 stormet amerikanske Navy Seal-styrker en eiendom i Abbottabad i Pakistan.

Inne i huset fant de al-Qaida-lederen Osama bin Laden, som de hadde jaktet på siden terrorangrepene i USA 11. september 2001. Bin Laden ble skutt og drept av en spesialsoldat.

Det var etterretningsmyndigheten CIA som lokaliserte hvor Bin Laden hadde sitt skjulested. Nå har CIA frigitt innholdet de fant på bin Ladens datamaskin i det store huset.

På CIAs nettside ligger en fullstendig oversikt over filene som er tilgjengelige for offentligheten. I en pressemelding skriver myndighetene at de offentliggjør informasjonen for å bli mer transparante, samt øke folks forståelse av terrororganisasjonen al-Qaida og dens tidligere leder.

Materialet har vært tilgjengelig for CIA og andre etterretningsmyndigheter i årevis.

YouTube og Mr. Bean

Blant de over 10.000 videofilene som man fant på bin Ladens datamaskin, er det mange som de fleste vil kjenne igjen.

En av videoene er nemlig det svært berømte YouTube-klippet «Charlie bit my finger», som ble en enorm viralhit for ti år siden. Det viser seg at videoen også underholdt terrorlederen.

I tillegg finner man en dubbet versjon av Mister Bean. Bin Laden hadde også lagret en YouTube-video av «funny cats» og en episode av tegneserien «Tom og Jerry».

De fleste av videoene er imidlertid av en ganske annen karakter, og viser angrep og bombinger. Ifølge CIA er det blant annet «hjemmevideoer» fra Al Qaida, utkast til videoer og uttalelser fra bin Laden og jihadistisk propaganda.

Dagbok

Blant materialet som er offentliggjort er også bin Ladens dagbok, som ble funnet i villaen der han skjulte seg med familiemedlemmer.

Dagboken er skrevet på arabisk, men nettstedet Long War Journal har oversatt deler av innholdet. I den personlige dagboka gjør bin Laden refleksjoner om verden og al-Qaidas plass i den. Han gjør seg også betraktninger om den arabiske våren, som startet i 2011 – like før han selv ble drept i mai.

Blant innholdet som er gjort tilgjengelig er også al-Qaidas forberedelser i forkant av tiårsmarkeringen for 9/11-angrepene, og terrorgruppas forsøk på å få publisert sin melding via vestlige medier.

Terrorsønn

Det er også bilder og videoer av bin Ladens sønn, Hamza bin Laden. Sønnen, som er i midten av 20-årene, står på USAs liste over verdens farligste terrorister.

SØNNEN: Bin Ladens sønn, Hamza bin Laden, er på USAs liste over verdens farligste terrorister. FOTO: CIA
SØNNEN: Bin Ladens sønn, Hamza bin Laden, er på USAs liste over verdens farligste terrorister. FOTO: CIA

Al-Qaida har imidlertid ikke offentliggjort bilder av Hamza som voksen, og det har lenge kun versert bilder tatt i 2001, av den da unge gutten.

Bildene som er offentliggjort av CIA viser for første gang bilder av Hamza i ung voksen alder. Ifølge Long War Journal er bildene av bin Ladens sønn tatt i forbindelse med hans bryllup.