Derfor kommer så mange terrorister fra dette landet

New York-terroristen føyer seg i rekken av terrorister fra Usbekistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 29 år gamle mannen som er pågrepet etter tirsdagens terrorangrep i New York, var opprinnelig fra Usbekistan.

29-åringen, Sayfullo Saipov, kom til USA i 2010.

De siste årene et betydelig antall terrorangrep i vesten blitt utført av terrorister fra Usbekistan. En usbekisk asylsøker sto bak lastebilangrepet i Stockholm i april i år. Også terrorangrepet mot en nattklubb i Istanbul nyttårsaften sto en usbekisk terrorist bak.

– Sterk fanatisk religiøsitet

Forfatter og journalist Halvor Tjønn har vært flere ganger i Usbekistan og kjenner landet godt.

TERRORIST: Sayfullo Saipov meide ned fotgjengere og syklister i New York tirsdag ettermiddag. FOTO: (St. Charles County Department of Corrections/KMOV via AP)
TERRORIST: Sayfullo Saipov meide ned fotgjengere og syklister i New York tirsdag ettermiddag. FOTO: (St. Charles County Department of Corrections/KMOV via AP)

Han sier det ikke er én enkelt årsak til at flere terrorister bak store angrep de siste årene har vært fra Usbekistan.

– Noe enkelt svar på det er det selvfølgelig ikke. I de aller fleste land i Sentral-Asia har islam stort sett vært en moderat bevegelse. Men i Usbekistan, og spesielt i Ferganadalen lengst øst i landet, har det vært en veldig sterk fanatisk religiøsitet, forklarer han.

Området, som nesten er geografisk adskilt fra resten av landet, har i mange år vært kjent som krybben til den islamistiske bevegelsen i Usbekistan.

– Det er en bevegelse som er helt på linje med Al Qaida og IS, og som har vært i kompaniskap med begge disse terrororganisasjonene, sier han.

– Ut av dette har den fundamentalistiske bevegelsen vokst fram i Usbekistan og spredt seg omkring til hele Midtøsten, til Afghanistan, til IS-områdene i Syria og så videre, sier han.

Forfulgt av regimet

Tjønn forklarer at den islamistiske gruppen blir utsatt for forfølgelse fra usbekiske myndigheter. Det er steile fronter mellom myndighetene og den islamistiske bevegelsen, og mistenkt ekstremisme slås hardt ned på.

Menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch har rapportert om utstrakt bruk av tortur og fengsling.

– Da kan man selvsagt anta at denne forfølgelsen fra regimets side har vært med på å forsterke radikaliseringen, sier han.

Det er vanskelig å vite om terrorister fra Usbekistan har utviklet ekstremistiske holdninger i hjemlandet, eller om det har kommet ved flytting til land hvor de har utført angrep.

– Men de må i hvert fall ha hatt med seg veldig sterke fundamentalistiske impulser fra hjemlandet, mener Tjønn.

Fattigdom

Sosialantropolog Erika Fatland, som har skrevet bok om Usbekistan, har tidligere forklart til TV 2 at landet har et av verdens mest totalitære regimer. Fattigdom er utbredt, og mange lever under dårlige kår.

– Mange usbekere reiser til Russland for å finne arbeid. Det kan være hardt, med dårlige boforhold og dårlig betalte jobber. Russerne er skeptiske til folk fra Sentral-Asia og til muslimer generelt. Usbekere møtes med rasisme og trakassering, og blir lett offer for tsjetsjenere og andre som rekrutterer til Syria, uttalte Fatland.

Usbekistan tilhørte tidligere Sovjetunionen, og erklærte seg som en selvstendig stat i 1991. Nærmere 90 prosent av befolkningen er muslimer.

Trump vil stramme inn

President Donald Trump kaller den mistenkte 29-åringen etter New York-angrepet «et dyr» og ber Kongressen stenge lotteriet som gir enkelte mulighet til oppholdstillatelse.

Den mistenkte angriperen «er et dyr» som bør sendes til Guantanamo, uttalte Trump onsdag.

Ifølge Trump kom Sayfullo Saipov til USA via det såkalte Grønt kort-lotteriet, et immigrasjonsprogram som gir enkelte permanent oppholdstillatelse i USA.

Presidenten ber Kongressen «umiddelbart» ta fatt på arbeidet for å avslutte programmet.

– Vi skal ta alle nødvendige skritt for å beskytte vårt folk, sa Trump før han skulle holde et møte med administrasjonen sin i Det hvite hus onsdag.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo er uenig i Trumps angrep.

– Du tilrettelegger for terroristene i den grad du nå splitter vårt land. Tonen din bør være fullstendig motsatt av det den er nå, sier Cuomo, henvendt til Trump.