PYRAMIDESALG: Helsekontrollen har sett nærmere på innholdet i Fitline-pulveret fra et av verdens største nettverkssalg PM International som tjener milliarder på folks helse.
PYRAMIDESALG: Helsekontrollen har sett nærmere på innholdet i Fitline-pulveret fra et av verdens største nettverkssalg PM International som tjener milliarder på folks helse. Foto: Faksimile, PM International

Helsekontrollen avslører pyramideselskap:

Tjener millioner på sukkerpulver

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Selgere hevder å ha spist seg medisinfrie. Nå vurderer Mattilsynet å se nærmere på selskapets markedsføring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyske bilmekanikeren Rolf Sorg startet på 90-tallet selskapet PM International med salg av vitaminpulveret «Fitline». I dag selges pulveret via nettverk i 35 land, og selskapet omsatte i fjor for svimlende 3,5 milliarder kroner.

Bak milliardene står også flere hundre nordmenn som verver nye kunder og selgere av Fitline, i håp om bedre helse og med en drøm om å tjene seg rike. Samtidig tjener Rolf Sorg og toppledelsen i PM International på hvert eneste salg som uføres av selgerne under seg i pyramiden.

«Helsekontrollen» har etter svært mange tips fra TV-seere sett nærmere på Fitline, som markedsføres stort i sosiale medier med de utroligste helsepåstander.

Migrene, ME, fibromyalgi, muskelsmerter, diabetes 2, astma, fertilitet og psykisk ubalanse er bare noe av det selgerne hevder at deres produkter skal hjelpe mot.

Sukkerinnhold

Pulveret er ifølge PM International laget utelukkende av økologisk frukt og grønnsaker, og gjennom deres patenterte NTC-konsept skal vitaminene fra disse føres direkte til de cellene i kroppen som trenger de mest. De hevder opptaket er fem ganger raskere enn vanlige vitaminer, og med hele 98% opptak på cellenivå.

– Dette stemmer overhodet ikke. Hvis det er et naturlig vitamin så blir det tatt opp på naturlige måter i tarmen. Det gjelder alle vitaminer, og burde gjelde for disse. Hvis ikke så er det ikke vitaminer, sier professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo Bjørn Skålhegg.

Til Helsekontrollen innrømmer PM International at deres konsept ikke øker opptaket, men at konseptet er utviklet av en rekke eksperter for å sikre best mulig resultat.

KRITISK: Professor i ernæringsvitenskap Bjørn Skålhegg og programleder Marte Spurkland ser nærmere på Fitline-pulveret. Skålhegg er svært kritisk.
KRITISK: Professor i ernæringsvitenskap Bjørn Skålhegg og programleder Marte Spurkland ser nærmere på Fitline-pulveret. Skålhegg er svært kritisk.

– Selv om det ikke er mulig å øke absorpsjonen av næringsstoffer på et fysiologisk nivå, sikrer den grundige kombinasjonen av vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer at maksimalt nivå av fysiologisk absorpsjon av disse stoffene oppnås, svarer PM International i en epost.

Professor Skålhegg har sett nærmere på hva Fitline-pulveret egentlig består av.

– Pulverne inneholder jaggu meg over 50% sukker. Dette er ikke økologisk frukt eller grønnsaker, men bokser som inneholder pulver, og det vokser ikke på trær. Jeg oppfatter at dette er kun er snakk om penger og et salgsopplegg for å tjene seg rike på andres uvitenhet, sier Skålhegg.

PM International er uenige i at pulveret i hovedsak består av sukker.

PMs mål er å begrense mengden sukker som brukes i våre produkter til minste mulige beløp. En servering av «FitLine Powercocktail» inneholder mye mindre sukker enn et eple eller et glass appelsinjuice, skriver de i en epost.

Videre mener de at grunnen til at sukker ser ut til å dominere ingredienslisten utelukkende er basert på vektforhold, og uten å vurdere komponentens næringsverdier.

Skjult salg

Det snedige er at salget av Fitline-pulveret i Norge ofte selges skjult gjennom nettsider som ikke viser noen tilknytning til PM International. På disse nettsidene frontes slankekuren «CellReset», som er en diett på 28 dager, med begrenset matinntak. Selve kuren er gratis, men for å oppnå effekt skal du bruke noen ikke navngitte næringsdrikker hver dag, opplyses det på nettsidene.

«Helsekontrollen» fikk Trude Haugerud fra Sande i Vestfold til å bestille «CellReset» på nett for å få et innblikk i hvordan salget foregår. Noen dager etter bestilling kom en eske full av Fitline-pulver i posten, og Trude fikk også papirer om at hun nå var oppført som selger av produktene.

– Det sto ingenting om Fitline på nettsidene, så jeg fikk helt sjokk da jeg så at jeg var registrert som forretningspartner, sier hun.

Pyramidestruktur

For hvert av produktene fikk Trude også poeng, og i flere informasjonsbrev kunne hun lese at jo flere poeng hun ville opparbeide seg, jo høyere opp i PM International-systemet ville hun komme.

Etter 100.000 opptjente poeng oppnår selgerne fordeler som firmabiler og invitasjon til grunnlegger Rolf Sorgs private villa i St Tropez, der toppselgerne i det såkalte «President’s team» blir hyllet for fremragende salg av pulveret.

En av de som har klatret helt til topps i pyramiden er norske Anita Agnemyr. I september 2017 lå hun på tredjeplass over alle Fitline-selgerne i verden. Samtidig er hun en av de største aktørene innen «CellReset» i Norge med sin nettside «Helsevinnere».

Når «Helsekontrollen» konfronterer PM International med at de tjener penger på at deres Fitline-produkter selges skjult gjennom «CellReset»-konseptet, svarer de at salg av deres produkter skjer åpent og at PM International ikke har noe med CellReset-konseptet å gjøre. De vil derfor ikke uttale seg om dette.

– Hvis forbrukere bestemmer seg for å kjøpe FitLine-produkter, må de kjøpe FitLine-produktet via den åpne distribusjonsprosessen til PM. Under denne prosessen har alle potensielle kjøpere valget om å registrere seg enten som forbruker eller som teampartner. Dette er tydelig angitt i bestillingsprosessen før du kjøper produktene.

PM mener at det ikke er rom for feilfortolkning om kundens status. De presiserer også at nettverkssalget de driver er lovlig.

UNDERSØKER: Programleder Marte Spurkland med Trude Haugerud, som både har testet pulveret og som har gitt Helsekontrollen et innblikk i hvordan pyramiden opererer fra innsiden. Foto: Anders Myhr Nilsen/ Helsekontrollen
UNDERSØKER: Programleder Marte Spurkland med Trude Haugerud, som både har testet pulveret og som har gitt Helsekontrollen et innblikk i hvordan pyramiden opererer fra innsiden. Foto: Anders Myhr Nilsen/ Helsekontrollen

– Styrt av grådighet

En anonym kilde fra innsiden av PM International sier til Helsekontrollen at toppselgerne trolig tjener opptil en million kroner i måneden, og at salget av Fitline i Norge eksploderte samtidig med at «CellReset» ble benyttet som er middel for å verve nye kunder og selgere til PM International-pyramiden.

– Disse selgerne er drevet av økonomisk mulighet. Mulighet for fremgang og et håp om å bli rik. Muligheten for at man så tøyer sin egen etikk og at grådigheten tar overhånd er stor, sier Gorm Kunøe som er Norges fremste ekspert på nettverksmarkedsføring.

Medisinske påstander

Anita Agnemyr, som selger desidert mest Fitline-pulver i Norge, har ved flere anledninger fortalt om medisinbruk i YouTube-videoer knyttet til «CellReset» og Fitline.

– Jeg har sluttet med alt av medisiner. Blodtrykksmedisiner, blodfortynnende, kolesterolmedisiner, og da kan du bare tenke deg hvilken frihetsfølelse det er, sier Agnemyr om produktene i et intervju med en annen PM International-selger på YouTube.

Dette får overlege Wasim Zahid til å reagere.

– Man skal være forsiktig med å gi medisinske råd hvis man ikke har fagkunnskap og ikke er helsepersonell. Hvis du kutter ut blodtrykksmedisiner og får et høyt blodtrykk over tid så kan det føre til hjerneslag og i verste fall død.

Ifølge matinformasjonsforordningen skal næringsmiddelopplysninger ikke tillegge et næringsmiddel egenskaper som forebygging, behandling eller helbredelse av sykdom hos mennesker eller skape inntrykk av slike egenskaper.

Mattilsynet sier til «Helsekontrollen» at all bruk av helsepåstander i kommersiell kommunikasjon må godkjennes av EU-kommisjonen, og opplyser at de nå vurderer å se nærmere på Fitline-selgernes markedsføring.

Avviser helsepåstander

– PM vil understreke at vi ikke gir informasjon eller reklame som hevder å forhindre, behandle eller kurere noen sykdommer, eller skape et inntrykk av at produktene har slike egenskaper. PM tar dette problemet veldig seriøst, og tolererer ikke feiloppførsel, sier de i en epost via sin advokat.

De skriver videre at dersom en teampartner gir forbrukere noen form for medisinsk rådgivning eller sykdomsrelatert reklame, er standardkonsekvensen at kontrakten for samarbeid med den respektive distributøren avsluttes.

Fremdeles selges Fitline-pulveret på flere norske nettsider der helsepåstander frontes.

«Helsekontrollen» har vært i kontakt med Anita Agnemyr, som ikke ønsker å kommentere saken. Det vil heller ikke den norske ledelsen i PM International, som har henvist alle spørsmål til PM Internationals hovedkontor i Luxemburg.

Les hele svaret til PM International her.

Hele reportasjen vises i «Helsekontrollen» på TV 2 torsdag kl 20.