Sayfullo Saipov er opprinnelig fra Uspekistan, men kom til USA i 2010.
Sayfullo Saipov er opprinnelig fra Uspekistan, men kom til USA i 2010. Foto: St. Charles County Department of Corrections/KMOV via AP

Guvernør: – Gjerningsmannen har forbindelser til IS

Gjerningsmannen bak angrepet på Manhattan ble radikalisert i USA, men har forbindelser til IS, ifølge guvernøren i delstaten New York. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En fordervet feiging, det er hva han er. Han hadde forbindelser til IS, sa guvernør Andrew Cuomo i et intervju med CNN onsdag.

Den antatte gjerningsmannen, usbekiske Sayfullo Saipov, ble skutt av politiet og pågrepet etter angrepet tirsdag. Han er nå i varetekt på sykehus. Det er forventet at han vil overleve.

Radikalisert i USA

Saipov innvandret til USA i 2010, og ifølge Cuomo er han blitt radikalisert mens han bodde i USA.

Guvernøren bekreftet at gjerningsmannen hadde en lapp med en påskrift som handler om IS.

Åtte drept: Dette vet vi om terroren på Manhattan

IS har mange ganger oppfordret sine tilhengere til å gjennomføre angrep i landene som deltar i kampen mot ekstremistgruppa i Irak og Syria.

Åtte personer ble drept og 11 skadet da Saipov kjørte en leiebil flere kvartaler nedover en sykkelsti på nedre Manhattan.

Ferden endte i siden på en skolebuss. To elever og to lærere i denne bussen ble skadet.

Oppfordret til bilangrep

For to år siden oppfordret de sine medlemmer til å gjennomføre angrep mot såkalte «myke mål» i Vesten ved bruk av biler.

Politiet i New York mistenker ikke flere gjerningspersoner og omtaler angrepet som et såkalt «ensom ulv»-angrep.

Ekstremistene har det siste året gått på mange nederlag på slagmarken og mistet det aller meste av territoriet den har kontrollert.

(©NTB/TV 2)