Takuya Yokota viser fram et bilde av sin søster Megumi Yokota, som ble kidnappet av nordkoreanske agenter da hun var 13 år gammel. REUTERS/
Takuya Yokota viser fram et bilde av sin søster Megumi Yokota, som ble kidnappet av nordkoreanske agenter da hun var 13 år gammel. REUTERS/ Foto: Kim Kyung-hoon

Megumi (13) ble kidnappet av Nord-korea for 40 år siden

– Jeg kommer aldri til å gi opp håpet om å møte henne igjen

Takuya Yokota håper Donald Trump vil få fram hva som skjedde med alle de japanske ungdommene som ble kidnappet og ført til Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Takuya Yokota har levende minner om hvordan han sammen med sin mor og tvillingbror løp rundt midt på natta og lette etter søsteren sin.

– Bunnløst mørke

– Vi løp rundt med lommelykter ved havet og skrek navnet hennes, sier han til Reuters.

Det var en novemberdag i 1977. Megumi var 13 år den gangen, og hun kom ikke hjem etter at hun hadde vært å spilt badminton på skolen.

Takuya var ni år den gangen, og har aldri glemt følelsen i huset etter at søsteren forsvant.

– Hjemmet vårt sank ned i et bunnløst mørke. Hver dag etter dette var vond og stille, sier han til Reuters.

Kidnappet av agenter

I to år ble familien oppringt hver gang politiet i Sør-Korea fant et uidentifisert lik, eller skjelett satt seg fast i et fiskegarn. Det skulle gå 20 år før det ble kjent at det var nordkoreanske agenter som hadde kidnappet Megumi.

Agentene dro over til Japan og kidnappet barn og ungdommer som en del av opplæringen sin, skriver Reuters.

Japen mener minst 17 personer ble kidnappet. Ledelsen i Nord-Korea har innrømmet 13 tilfeller. Fem av dem ble sendt tilbake til Japan etter langvarige forhandlinger i 2002, og Pyongyang hevder resten av dem, inkludert Megumi, er døde.

Dette bildet fra 2006 viser Megumi Yokotas mor, Sakie testifies på Capitol Hill før et møte med president George W. Bush. (AP Photo/
Dette bildet fra 2006 viser Megumi Yokotas mor, Sakie testifies på Capitol Hill før et møte med president George W. Bush. (AP Photo/ Foto: Pablo Martinez Monsivais

Tror ikke hun er død

Men denne forklaringen har liten troverdighet, blant annet fordi Megumi skal ha giftet seg og fått et barn etter det påståtte dødsfallet.

En gang sendte ledelsen i Pyingyang et beinrester tilbake til Sør-Korea, og hevdet det var levningene til Megumi. Men DNA-tester viste at skjellettet hadde tilhørt en mann.

Japans statsminister Shinzo Abe har gjort det til en hjertesak å gjenforene de resterende åtte kidnappede ungdommene med sine familier i Japan, men det har skjedd lite siden 2002.

Håper Trump vil hjelpe

Takuyas søster, Megumi, har blitt kidnappingsofrenes ansikt utad. Familien har møtt tre amerikanske presidenter, George W. Bush, Barack Obama og nå nylig Donald Trump.

Donald Trump tok opp Megumis skjebne i en tale til FN i september, og har blitt en del av kampretorikken hans mot Nord-Korea. Takuya håper Trumps engasjement mot Kim Jong-un og Nord-Korea vil bidra til å få Megumi hjem igjen.

– Jeg tenker på henne når jeg arbeider. Jeg tenker på henne før jeg sovner. Når det er kaldt og snør ute, lurer jeg på om hun er varm nok. Jeg tenker på dette hver dag, sier han til Reuters.

Han mener det internasjonale samfunnet har kastet bort tiden ved å forhandle fram avtaler med Nord-Korea.

– Dette har bare gitt Pyongyang tid til å utvikle atomvåpen. Med det i tankene støtter jeg Trumps tilnærming til Nord-Korea, som er å undertrykke ondskapen, sier Takuya.