MILLIONKRAV: Helsekontrollens Marte Spurkland med kontrakten som ville utløst millionbøter dersom pyramideselskapet ikke fikk total kontroll over intervjuet om deres vitaminpulver.
MILLIONKRAV: Helsekontrollens Marte Spurkland med kontrakten som ville utløst millionbøter dersom pyramideselskapet ikke fikk total kontroll over intervjuet om deres vitaminpulver. Foto: Helsekontrollen, TV 2

Pyramide-topp krevde 2,4 mill i bot for hvert spørsmål fra TV 2

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Da «Helsekontrollen» ville spørre om vitaminpulver, reagerte selskapet med ekstrem kontrakt.

«Helsekontrollen» ser i torsdagens program nærmere på det store internasjonale pyramideselskapet PM International, som gjennom nettverk selger vitaminpulveret «Fitline» i Norge.

Selskapet ble startet av den tyske bilmekanikeren Rolf Sorg i 1993, og i dag selges vitaminpulveret hans i 35 land. Slikt blir det penger av, for i fjor omsatte PM International for svimlende 3,5 milliarder kroner.

TV 2-programmet har undersøkt produktene og sett på helsepåstandene rundt dem, og dét har skapt reaksjoner.

I sosiale medier går nettverket sterkt ut og lovpriser helseeffektene av pulveret, men når «Helsekontrollen» kontakter de norske aktørene i selskapet er ikke de villige til å snakke om produktene, men peker i stedet oppover i pyramiden.

– Vi vil med glede svare på deres spørsmål og har vår egen PR-avdeling ved hovedkontoret i Luxemburg som håndterer alle henvendelser fra media, svarer daglig leder i PM International Norge, Inger Sverresson, i en epost.

Aldri sett lignende

Selskapets hovedkontor i Luxemburg ønsket «Helsekontrollen» hjertelig velkommen til å besøke deres hovedkvarter for å intervjue toppsjefen. Men dagen før intervjuet tikket det inn en mail med en kontrakt som måtte signeres for å kunne gjennomføre intervjuet.

– Denne kontrakten er det villeste jeg har blitt tilsendt i løpet av mine 20 år som journalist, sier «Helsekontrollen»-programleder Marte Spurkland.

I kontrakten sto det nemlig at PM International skulle ha alle spørsmål tilsendt minimum fem dager før intervjuet. Ingen anledning til å stille spørsmål som ikke ble sendt inn på forhånd, og selskapet skulle selv bestemme om TV 2 får lov til å publisere intervjuet.

JORDNÆR OG PERSONLIG: Slik presenterer PM International sin leder på nettsidene sine. Faksimile: PM-International.
JORDNÆR OG PERSONLIG: Slik presenterer PM International sin leder på nettsidene sine. Faksimile: PM-International.

Millionbøter

For hvert brudd på disse betingelsene ble det utløst en bot på 250.000 euro, tilsvarende 2.374.200 norske kroner. Å stille spørsmål som ikke var avtalt på forhånd ville dermed bli en mildt sagt kostbar affære.

Det kommer vel neppe som noen overraskelse at TV 2 ikke kan godta slike ekstreme betingelser.

– Det skal være lov til å stille spørsmål, og jeg skriver aldri under på noe som dette, sier Marte Spurkland.

PR-ekspert og doktorgradsstipendiat ved Høyskolen Kristiania Ketil Raknes har sett kontrakten, og mener den er et tydelig tegn på at selskapets praksis ikke tåler dagens lys.

– Hvis du opererer sånn så har du åpenbart noe skjule. Hvis det var sånn at det de produserte var så bra som de sier så ville det jo ikke vært noe problem. Det er jo helt vanlig at journalister ber om dokumentasjon.

Selv om PM International med dette tilbød et intervju, svarte de på samme tid at de ikke ønsket å besvare «Helsekontrollens» spørsmål.

– Dette er egentlig en veldig elegant måte å si at «vi vinner og dere taper». Jeg tror ikke at det kom som noen bombe på dem at dere ikke ville betale nærmere to og en halv million for å stille et oppfølgingsspørsmål. De er proffe kommunikasjonsfolk som har skjønt at det å være imøtekommende er lurt, men bak dette ligger det jo en mur av taushet, sier Ketil Raknes.

Standard kontrakt

Selskapet stiller seg på sin side uforstående til at TV 2 ikke ville signere den.

– Kontrakten er rutine og vanlig praksis. Jeg er sikker på at deres TV-kanal har signert slike kontrakter mange ganger tidligere før intervju med en administrerende direktør. Vi ønsker å bevare retten til en rettferdig og etisk representasjon av vårt firma i det offentlige, skriver PM Internationals pressetalsmann Florian i en epost til «Helsekontrollen» .

PM International sier de har fått et negativt inntrykk av «Helsekontrollen» og mener at programmet har opptrådt med en skjult og uklar agenda.

Strategisk grep

Ketil Raknes mener kontrakten er et tydelig og effektivt middel for selskapet til å unngå å svare på «Helsekontrollens» spørsmål.

– Dette er et strategisk grep fra deres side. Jeg regner med at det ikke er første gangen dette har skjedd og at noen advokater i Luxemburg har hjulpet selskapet med å utarbeide kontrakten. Ingen journalist med respekt for seg selv kan undertegne dette, og dermed dør jo saken der, sier Raknes til «Helsekontrollen».

I «Helsekontrollen», som vises torsdag kl 20 på TV 2, ser programleder Marte Spurkland nærmere på hva selskapets vitaminpulver egentlig inneholder og avdekker hvordan selgerne går fram for å tjene millioner.