SLO TILBAKE: Kristine Ullebø la mandag ut et blogginnlegg hvor hun offentliggjorde IP-adressen til en anonym leser. Hun ba leserne sine om å finne personen. IP-adressen er sensurert av TV 2.
SLO TILBAKE: Kristine Ullebø la mandag ut et blogginnlegg hvor hun offentliggjorde IP-adressen til en anonym leser. Hun ba leserne sine om å finne personen. IP-adressen er sensurert av TV 2. Foto: Skjermdump/Stella Pictures.

Kristine Ullebø (20) hengte ut egen bloggleser – trues med boikott

Kristine «Krisssy» Ullebø var lei av «folk som slenger dritt på nett», og offentliggjorde IP-adressen til en leser. Det har vakt sterke reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blogger Kristine «Krisssy» Ullebø (20) la mandag ut blogginnlegget «Til deg, Anonym».

Innlegget ble startet med at Ullebø, som ifølge Blogglisten er Norges 10. største blogger, oppfordret sine 15.000 lesere til å spore opp en person som hadde kommentert et av hennes blogginnlegg.

Kristine la ut tidspunktet kommentaren ble skrevet – og avsenderens IP-adresse.

«(Spor gjerne opp IP-adressen og send meg adressen til vedkommende på mail)», skrev Ullebø.

Ros eller kritikk?

Etter sterk kritikk fra flere lesere, som kaller uthengningen «lavmål», har Ullebø slettet oppfordringen.

I skrivende stund kan man bare lese den anonyme leserkommentaren:

«Det er så spennende at du har hatt sex med en jente! Det er sånn ting som gjør deg så utrolig unik og sykt spesiell.

Du er et forbilde og alle kan se opp til deg fordi du går helt dine egne veier. Digger at du tegner, skriver, spiller piano og er opptatt av poesi. Det er det nesten ingen på vår alder som er.

TV 2-BLOGGER: Ullebø (nr 2 f.h) har sammen med (f.v) ANniken Jørgensen, Anne Brith Davidsen, Ørjan Burøe, Marna Haugen Burøe, Anna Rasmussen og Espen Hilton vært å se i høstens sesong av «Bloggerne» på TV 2 Livsstil. Foto: TV 2
TV 2-BLOGGER: Ullebø (nr 2 f.h) har sammen med (f.v) ANniken Jørgensen, Anne Brith Davidsen, Ørjan Burøe, Marna Haugen Burøe, Anna Rasmussen og Espen Hilton vært å se i høstens sesong av «Bloggerne» på TV 2 Livsstil. Foto: TV 2

Tror ikke folk skjønner hvor kul og unik du er som går helt egne veier. Kan du lage flere innlegg hvor du skriver tanker om hvordan det er å være skapende?».

Ullebø, som er kjent fra TV 2 Livsstils serie «Bloggerne», svar er dette:

«Jeg elsker hvordan du sitter og leser bloggen min og irriterer deg GRØNN over det jeg gjør. Er det virkelig så vondt å se at en 20 år gammel jente leser dikt, lærer seg et nytt instrument og tegner på et ark?».

På Jodel-kanalen @bloggergossip har diskusjonen gått siden Ullebø la ut IP-adressen.

Flere av brukerne oppfordrer til boikott av bloggere som henger ut leserne sine.

STERKE REAKSJONER: Offentliggjøringen av IP-adressen har vakt sterke reaksjoner på Jodel. Foto: Skjermdump
STERKE REAKSJONER: Offentliggjøringen av IP-adressen har vakt sterke reaksjoner på Jodel. Foto: Skjermdump

Ordknapp

En IP-adresse er en unik adresse som brukes til å identifisere en datamaskin som er tilknyttet et nettverk. Datatilsynet skriver at EU-domstolen har avgjort at dynamiske IP-adresser regnes som personopplysninger.

Vurderer å stenge kommentarfeltet etter kjæreste-hets:

Dette betyr at det er svært strenge regler for å både lagre og utlevere informasjon tilknyttet IP-adresser.

Kristine Ullebø er ordknapp når TV 2 ringer.

– Du la ut en leser sin IP-adresse. Hvorfor gjorde du det?

– Det har jeg ingen kommentar til, svarer hun.

– Du har fjernet IP-adressen nå. Hva var grunnen til det?

– Det vil jeg ikke kommentere.

«Come on a, grow up»

I skrivende stund har 160 stykker kommentert blogginnlegget.

«Jeg fatter ikke hvordan du ikke kan lese kommentaren godt nok til å se at den er godt ment, for så å poste IP. Ta deg sammen!», skriver en leser.

LEI ANONYME KRITIKERE: Kristine Ullebø svarer at den anonyme kommentaren fortjente et svar. Foto: Skjermdump
LEI ANONYME KRITIKERE: Kristine Ullebø svarer at den anonyme kommentaren fortjente et svar. Foto: Skjermdump

«(...) Dette viser hvor dårlig du takler kritikk, rett i forsvar og ute av stand til å se saken fra den andres synspunkt. Den kommentaren viser jo hvordan du faktisk ER, og du reagerer med å legge ut ip-adresse og usaklige argumenter om at du er takknemlig for å ikke være personens venn? Come on a, grow up», skriver en leser som kaller seg «Thea».

Dette er noe av det Ullebø svarer i kommentarfeltet:

«(...) Kanskje hardt å høre for en som trodde hun kunne forbli anonym i et kommentarfelt, men sånn er det når du slenger dritt på internett og ikke tenker lenger en nesetippen din.».

Juridisk ekspert: – Gjorde lurt i å fjerne IP-adressen

Advokat Kim Ellertsen ved Advokatfirmaet Elden har mange års erfaring fra arbeid med personvern som juridisk direktør i Datatilsynet.

– En IP-adresse bør behandles som en personopplysning, så den aktuelle bloggeren gjorde lurt i å fjerne den, sier Ellertsen til TV 2.

Ellertsen sier at EU-kommisjonen har diskutert om en IP-adresse i seg selv er en personopplysning.

– Alle på nett har en IP-adresse, og det er din «postadresse» i det sekundet du sender fra deg noe. Du skal ha flaks for å klare å spore opp personen bak IP-adressen, med mindre du har en insider hos internettleverandøren – men internettleverandøren har taushetsplikt.

Ellertsen sier at det trolig ikke er ulovlig å offentliggjøre en IP-adresse, men at for eksempel bloggere burde behandle den som en personopplysning.

– I en blogg inviterer du med leserne dine på visse premisser. Har leserne mulighet til å kommentere anonymt, så må de få kunne forbli anonyme. I stedet for å offentliggjøre for eksempel en IP-adresse, kan en heller ta til motmæle eller moderere kommentarfeltet sitt, avslutter han.