Jens Stoltenberg er positiv til 22. juli-film

SEOUL/OSLO (TV 2): AUF-leder Mani Hussaini er uenig med den tidligere statsministeren og mener at det er for tidlig å lage en film om 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vi er sønderknust, men vi gir oss ikke. Med fakler og roser gir vi verden beskjed. Vi lar ikke frykten knekke oss. Og vi lar ikke frykten for frykt kneble oss.»

Det sa Jens Stoltenberg da han som statsminister i 2011 stod foran rosehavet og talte til landet etter 22. juli-terroren.

Denne uken startet innspillingen av Netflix sin film om terroren som rammet Norge.

Innspillingen foregår i Oslo og Vestfold i seks uker framover. Filmen har arbeidstittelen «Norway» og er basert på boken «En av oss» av Åsne Seierstad. For mange kommer filmen alt for tidlig, mens Jens Stoltenberg stiller seg positiv til filmen.

– Forutsatt at det gjøres på en respektfull måte og at dette lages i samarbeid eller med forståelse fra støttegruppa, så mener jeg det er viktig at det lages denne type filmer. Både fordi vi skal minnes og huske det som skjedde, men også fordi vi lever i en tid med terror og da er det viktig at vi lærer av 22. juli i det arbeidet som hver dag må pågå i kampen mot terror og for å unngå at terroren skal skremme oss til å gi fra oss det fineste i landet vårt; friheten, åpenheten og demokratiet, sier Stoltenberg når TV 2 møter ham i Seoul i Sør-Korea onsdag.

– Når kan jeg få sove om nettene igjen?

Tonje Granmo, kommunestyremedlem i Ringsaker Arbeiderparti, er sterkt uenig med Stoltenberg. Hun var ikke selv på Utøya da terrorangrepet skjedde, men hun skulle vært der. Hun stod på savnet-listen til politiet i ett døgn og mistet mange venner.

Tonje Granom skulle vært på Utøya og mistet 14 venner. Hun mener en filmatisering av 22. juli er svært belastende. Foto: Cathrine Eide / TV 2
Tonje Granom skulle vært på Utøya og mistet 14 venner. Hun mener en filmatisering av 22. juli er svært belastende. Foto: Cathrine Eide / TV 2

– Jeg mistet 14 venner. Heldigvis kjente jeg flere som overlevde, men 14 venner er 14 for mange, sier hun.

Da nyheten om filminnspillingen kom tirsdag skrev hun en Twitter-melding om den sterke reaksjonen hun fikk.

«2 filmer og 1 serie spilles nå inn om #22juli. Når kan jeg få sove om nettene igjen og hvem tar psykologregninga mi?», skrev hun.

– 22. juli er det verste veldig mange har opplevd i livet, inkludert mitt, så jeg syntes at denne filmen aldri skulle blitt lagd. Jeg har vært uenig med Stoltenberg tidligere og jeg er uenig med ham nå, sier Granmo.

– Tiden er aldri inne for å lage en film

Hun får støtte fra AUF-leder Mani Hussaini.

– Det er mange som mener det er for tidlig å se en film om 22. juli og gjenoppleve det du selv gikk igjennom, eller dine barn, eller dine venner. Samtidig tror jeg vi aldri kommer til å føle at tiden er inne for å lage en film om 22. juli, sier han.

AUF-leder Mani Hussaini på Utøya. Han mener det aldri vil være riktig å lage en film om 22. juli.. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
AUF-leder Mani Hussaini på Utøya. Han mener det aldri vil være riktig å lage en film om 22. juli.. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Hussaini forteller at han møter mange overlevende og etterlatte og at mange sier at 22. juli oppleves som om det var i går.

– Savnet, sinnet og fortvilelsen er der like sterkt ennå. Selv om storsamfunnet har gått videre – og sånn skal det være – så føler mange at 22. juli er nært. Da blir diskusjonene om å lage en film et sårt tema. Samtidig er det at det snakkes om 22. juli og at historien fortelles, men film er kanskje det sterkeste og mest voldsomme uttrykket å fortelle historien på, sier AUF-lederen.

Men han er allikevel enig med Stoltenberg i at når det først er bestemt at det skal lages en film, så må det gjøres med respekt. Regissør Paul Greengrass har snakket med støttegruppen og flere andre berørte, og Hussaini er fornøyd med måten regissøren har involvert støttegruppa og AUF i prosessen i forkant.

Men Nøtterøy kommune reagerer på at de ikke ble varslet om innspillingen av filmen. Flere i skjærgården rundt Håøya, som skal etterligne Utøya, mistet barna sine på Utøya.

Kommer ikke til å se filmen

Hussaini har ikke lest Seierstads bok som filmen skal baseres på – han har valgt å aldri lese noen av bøkene som har blitt skrevet om 22. juli, og han kommer heller ikke til å se filmen.

– Det kommer aldri til å være noen presis fremstilling i en bok eller film. Det er så nært. Det går ikke an å lage alles historie, for det er så mange av dem. Og hvis man skal lage noen få historier, så er det vanskelig fordi alt oppleves ulikt.

Granmo har gjort det motsatte – lest og sett det meste som har blitt laget om 22. juli, og hun kommer også til å se den kommende filmen.

– Jeg kommer til å pine meg gjennom det. Det blir vel to timer med tårer når jeg ser det, som det gjør hver gang jeg leser eller ser noe om den dagen.