Vlada Dzyuba viser fram sommermote for 2018 under Shanghai Fashion Week 13 October 2017. Få dager etter døde hun.
Vlada Dzyuba viser fram sommermote for 2018 under Shanghai Fashion Week 13 October 2017. Få dager etter døde hun. Foto: Zhu Jiahao

Modell (14) døde etter Shanghai Fashion Week

Russisk politi etterforsker dødsfallet til den 14-år gamle russiske modellen Vlada Dzyuba som døde etter å ha jobbet på Shanghai Fashion Week.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Russland har satt igang kriminaletterforskning etter det plutselige dødsfallet til den unge modellen Vlada Dzyuba.

De frykter at det kinesiske modellselskapet hun jobbet for pushet henne så hardt at kroppen hennes kollapset.

Organsvikt

Vlada døde fredag etter massiv organsvikt etter å ha ligget i koma i to dager på sykehuset i Shanghai.

Hun kollapset noen dager etter å ha fullført moteshowet under Shanghai Fashion Week, skriver AFP.

Hennes mor har fortalt russisk TV at datteren klaget over utmattelse etter å ha arbeidet 13 timer i strekk under moteshowet.

Nekter ansvar

Det kinesiske modellbyrået, ESEE Model Management, benekter beskyldningene om overarbeiding og underbetaling av unge modeller, og hevder Vlada døde at en bakteriell blodforgiftning.

De skriver på Weibo, den kinesiske versjonen av Twitter, at hun døde seks dager etter Shanghai Fashion Week, mens hun var på vei til et annet oppdrag, skriver The Guardian.

Vlada Dzyuba forbereder seg til catwalken under Shanghai Fashion Show.
Vlada Dzyuba forbereder seg til catwalken under Shanghai Fashion Show. Foto: Zhu Jiahao

Vlada var på et tre måneders oppdrag for ESEE. Russiske medier skriver hun var på «slavelønn» for byrået.

Ingen helseforsikring

Russlands konsul i Shanghai, Alexej Jevsikov, sier til nyhetsbyrået TASS at han er bekymret for jentas arbeidsforhold, samt manglende helseforsikring.

– Manglende helseforsikring er brudd på arbeidskontrakten hennes. Det vekker mange spørsmål om ansvarsløse bedrifter som sender mindreårige ut for å jobbe, sier Jevsikov.

Han advarer også mot modellindustrien i Kina som lokker mange unge unge modeller til landet fordi de ikke har samme aldersgrenser og krav til foresattes godkjennelse som andre land. Han sier også kinesiske modellbyråer driver virksomheten på en usunn måte.