SPILLER I SKREKKFILM: Synnøve Macody Lund, her i et bilde fra den kommende kinofilmen Hjemsøkt.
SPILLER I SKREKKFILM: Synnøve Macody Lund, her i et bilde fra den kommende kinofilmen Hjemsøkt. Foto: Another World Entertainment Norway

Synnøve Macody Lund: – Jeg tror det finnes mer mellom himmel og jord enn vi kan forklare

Synnøve Macody Lund (41) er klar med skrekkfilmen Hjemsøkt. Selv tror hun det finnes mye som vi ikke kan forklare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av november er Synnøve Macody Lund klar med hovedrollen i den nye, norske skrekkfilmen Hjemsøkt.

Der spiller hun Cathrine, som arver det gamle familiegodset til faren sin. Hun drar dit for å selge unna eiendommen, men oppdager snart at huset ikke er like forlatt som hun trodde – noe lever nemlig videre i huset.

– Det var en lidelse å spille inn filmen, sier Synnøve Macody Lund til TV 2, og ler.

– Det var et veldig gammelt hus som måtte fyres opp, det var iskaldt, og vi var der 15 dager i strekk. Det var vel den beste locationen vi kunne håpet på – iskaldt, mørkt og gammelt. Det ble en utrolig opplevelse, forteller hun videre.

– Til slutt ble jeg absurd nok veldig glad i huset.

Finnes mer mellom himmel og jord

Macody Lund forteller at hun måtte jobbe hardt for å være redd – hele tiden.

– Jeg måtte fremkalle en redsel i meg, og skape nyanser av den: Fra tidlig mistanke til tydelig frykt. Det var utmattende å hele tiden drive seg selv inn i et mørke av redsel. Heldigvis var vi en fantastisk gjeng som laget filmen sammen, forteller hun.

Men selv tror hun også at det kan finnes mer enn det øyet kan se. Hun tror nemlig ikke at mennesker forsvinner helt idet de dør.

Publikum hopper av skrekk når de ser skrekkfilmen Hjemsøkt

– Jeg tror det finnes mer mellom himmel og jord enn vi kan forklare. Jeg tror at det er noe som fortsetter å eksistere etter at vi dør – kanskje en energi eller noe som henger igjen, forteller hun.

Vil ikke kremeres

– Jeg tror at energien skifter form, og kanskje går inn i noe nytt. Derfor har jeg tenkt på at jeg ikke vil kremeres når jeg er død. På en måte er det en ryddig måte å forsvinne på, men samtidig – da blir man jo bare aske og luft. Kanskje det er finere å bli til noe annet? Dersom man begraves, går man tilbake til naturen. Da er man jo her på ett eller annet vis – om man så lever videre gjennom en mark eller som en firkløver.

Men også på det mer åndelige planet tror hun at vi lever videre.

SPILLER MOT HVERANDRE: Ken Vedsegaard og Synnøve Macody Lund i Hjemsøkt. Foto: Another World Entertainment
SPILLER MOT HVERANDRE: Ken Vedsegaard og Synnøve Macody Lund i Hjemsøkt. Foto: Another World Entertainment

– Jeg tror at man lever videre gjennom det man har investert i andre – en slags emosjonell verdi som blir igjen hos dem. Jeg tror også det eksisterer en slags energi, et bånd mellom oss mennesker. Som når folk ringer akkurat idet du tenker på dem, sier hun.

Også med-skuespilleren i filmen, danske Ken Vedsegaard, tror det finnes noe øyet ikke kan se.

– Jeg tror det finnes noe mer mellom himmel og jord som ikke øyet kan se. Jeg har selv hatt opplevelser som ikke kan forklares. Men jeg vet jo ikke om noe av det har vært spøkelser, sier han til TV 2.

HJEMSØKT FAMILIEGODS: Synnøve Macody Lund i rollen som Cathrine i Hjemsøkt. Hun overtar en gammel familieeiendom som viser seg å ha en mørk hemmelighet. Foto: Another World Entertainment
HJEMSØKT FAMILIEGODS: Synnøve Macody Lund i rollen som Cathrine i Hjemsøkt. Hun overtar en gammel familieeiendom som viser seg å ha en mørk hemmelighet. Foto: Another World Entertainment

Spøkelsesminner fra barndommen

Macody Lund opplever ikke lenger skrekk. Når hun ser en skrekkfilm på kino eller TV, sitter hun bare og analyserer det tekniske – hvordan lyd og lys fungerer, om skuespillerprestasjonene sitter.

Men hun husker skrekk-følelsen godt fra barndommen.

– Hver sommer dro vi til et helt spesielt sted langs norskekysten, der det lå et gammelt sjørøver-lignende skipsvrak. Vi ut med båt for å se på det, og vi var helt overbeviste om at det var hjemsøkt. Jeg husker ennå den følelsen av skrekkblandet fryd som vi følte, forteller hun.

Men hvorfor er det slik at vi dras mot skrekk, og det som er mørkt og skummelt?

– Jeg tror vi mennesker dras mot det okkulte fordi vi merker skyggesider og drifter i oss selv og i hverandre. Det fascinerer oss, skremmer oss og gjør oss så uendelig nysgjerrige, sier Ken Vedsegaard.