Cataloinias avsatte president Carles Puigdemont på pressekonferansen i Bussel tirsdag. REUTERS/Yves Herman
Cataloinias avsatte president Carles Puigdemont på pressekonferansen i Bussel tirsdag. REUTERS/Yves Herman Foto: Yves Herman
Sacked Catalan leader Carles Puigdemont attends a news conference at the Press Club Brussels Europe in Brussels, Belgium, October 31, 2017.  REUTERS/Yves Herman
Sacked Catalan leader Carles Puigdemont attends a news conference at the Press Club Brussels Europe in Brussels, Belgium, October 31, 2017. REUTERS/Yves Herman Foto: Yves Herman

Puigdemont: – Jeg er i Brussel av sikkerhetsgrunner

Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont reiste til Brussel etter oppvigleri-siktelsen, og sier han ikke reiser tilbake før han er trygg på rettferdig behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den avsatte katalanske presidenten og separatistlederen Carles Puigdemont flyktet til Belgia etter at han, og flere medlemmer av hans regjering ble siktet for oppvigleri, underslag og «opprør» i Spania.

Finnes de skyldig, kan de dømmes til alt fra seks til 30 år i fengsel.

Det var ventet at Puigdemont vil søke politisk asyl i Belgia tirsdag, derfor knyttet det seg stor spenning til talen han han holdt tirsdag. Et massivt presseoppbud var samlet i den belgiske hovedstaden.

– Jeg er ikke i Belgia for å søke asyl, sa Puigdemont på spørsmål fra pressen.

Han presiserte også at han var i Brussel av sikkerhetsgrunner, fordi det er hovedstaden i EU, og han er en EU-borger.

– Den legitime regjeringen har forflyttet seg til Brussel for å gjøre katalonias uavhengighet til den sentrale spørsmålet i EU, sier han.

Krever garantier for å reise tilbake

Pressen ville også vite om hvor lenge Puigdemont har planer om å bli i Belgia.

– Det kommer an på omstendighetene. Jeg krever garanti for at jeg får en rettferdig behandling, sier separatistlederen.

Han benekter å ha flyktet fra rettsvesenet i Spania, men mener justisvesenet i landet er politisert.

Asyladvokat

Puigdemont har hyret en belgisk advokat som er spesialist i asylsaker, og mange regnet med han ville offentliggjøre en asylsøknad tirsdag.

– Jeg har søkt om asyl for spanjoler fire ganger tidligere, og det har gått gjennom hvert gang, sa Bekaert til AFP forut for pressekonferansen.

EU har tidligere uttalt skarp kritikk av Puigdemont og den katalanske separatistbevegelsen.

Uavhengighetserklæring opphevet

Spanias statsminister, Mariano Rajoy, har avsatt Catalonias regjering og oppløst regionforsamlingen. Den spanske grunnlovsdomstolen har også opphevet Catalonias uavhengighetserklæring, melder nyhetsbyrået Reuters.

Nyvalg skal holdes 21. desember.

Under pressekonferansen tirsdag oppfordret Puigdemont til dialog og ba alle om å holde seg unna vold.

– Jeg insisterer på at alle må respektere resultatet av dette valget. Vi vil respektere valgresultatet, men vil Spania gjøre det samme? spør han.