pappablogger mener halloween bidrar til barnefedme:

– Faen heller, jeg hater Halloween

I dag er allehelgensaften, og mange barn gleder seg til å kle seg ut og gå dør til dør for å be om godteri. Men én blogger har fått nok av godtefokuset som omkranser høytiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jeg hater å måtte være den som sier det, men faen heller. For jeg hater Halloween. Altså, virkelig. Jeg synes det er en skikkelig drittdag. Helt blottet for noe som helst mål og mening utover å selge billig dritt.»

Slik begynner Peter Kihlman sitt innlegg på bloggen Pappahjerte.

Overdådig fråtsing

Det var da tobarnsfaren satte seg ned for å drikke kaffe og lese nyheter på mobilen i forrige uke at han fikk nok.

– Jeg scrollet gjennom nettsidene og alt jeg så var priskrig, priskrig, og mer priskrig. Det er en overdådig fråtsingen av smågodt, og for mange er Halloween ensbetydende med «hvor mye smågodt greier vi å stappe i oss», forteller han i et intervju på God morgen Norge.

Dette resulterte i et blogginnlegg som tar et kraftig oppgjør med høytiden, foreldre og butikkjedene.

«Vi koser barna våre halvt i hjel og ingen får lov til å prate om det. Ingen vil innse det og man får i hvert fall ikke lov til å poengtere det. For overvekt er et touchy tema, det samme er barn. Sett dem sammen, og man har oppskriften på katastrofe,» slik lyder et lite utdrag fra det lange innlegget.

– Men det er jo bare én dag i året?

– Men det er jo ikke det. Å angripe én dag er kanskje litt spekulativt, men jeg synes Halloween er en god anledning til å ta opp hvor mye godteri spiser. Man har lørdager, jul, bursdager og «lille lørdag» på onsdag. Så er det også priskrig på godteri i påsken og i jula, forteller Kihlman.

Bloggeren mener at diabetes og overvekt blant norske barn og unge er et utbredt problem, og at høytider som halloween er en bidragsyter til dette.

– Høytidene handler bare mer og mer om hvor mye vi skal kose oss, og stappe i oss alt mulig dritt. Når det er bare rent sukker så blir det litt... Jeg synest det begynner å bli nok nå. Halloween er jo bare toppen av dette fjellet.

Selv om Kihlman ikke har noe forhold til det å gå julebukk foreslår han at man kan gi klementiner og rosiner til de som banker på døren i kveld.

– Eller er det veldig ondsinna av meg? spør han og ler.

Får 200 barn på døra

Kihlman, som bor i et meget barnevennlig nabolag, forteller at han kan ha opptil 200 barn på døra i løpet av Halloween-aften.

– Det er som om alle foreldre i hele fylket setter de av i nabolaget vårt, for så å plukke de opp igjen etter noen timer. Det var særlig slitsom da vi hadde en baby i huset.

Men barna på 3 og 5 år er ikke like enig med pappas tanker om feiringen.

– Jeg har innsett at det er på grensa til inhumant å nekte barna å feire Halloween nå, ler han.

Innlegget har engasjert mange – både av de som er enige og uenige med Kihlman.

Bloggeren forteller at han har lært mye nytt om hvordan man kan feire høytiden fra leserne sine.

– Jeg har skjønt at det er veldig mye som skjer for de eldre barna, slik som fester og diskotek. Men for de mindre barna er det nesten bare smågodt det handler om. Så fra neste år har jeg lyst til å kanskje leie barnehagen, der vi kan se en film, spise pizza og kanskje ha litt godteri ved siden av. Det er særlig for de minste barna at det bare handler om godteri. Det hadde vært fint å gi Halloween litt mer substans.