MINIUBÅT: Den fjernstyrte miniubåten 'Hugin» sjøsettes fra KV Barentshav lørdag. Ubåten har blitt brukt i søket etter det styrtede helikopteret, som nå er lokalisert på 209 meters dyp. Det var en miniubåt som også lokaliserte den døde som nå er funnet. Foto: Kystvakta / NTB scanpix
MINIUBÅT: Den fjernstyrte miniubåten 'Hugin» sjøsettes fra KV Barentshav lørdag. Ubåten har blitt brukt i søket etter det styrtede helikopteret, som nå er lokalisert på 209 meters dyp. Det var en miniubåt som også lokaliserte den døde som nå er funnet. Foto: Kystvakta / NTB scanpix Foto: Kystvakta

Død person funnet etter helikopterstyrten på Svalbard

En miniubåt har lokalisert én død person etter helikopterstyrten på Svalbard, rundt 130 meter fra helikoptervraket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En person er funnet død etter helikopterstyrten utenfor Barentsburg på Svalbard torsdag forrige uke, opplyser Sysselmannen på Svalbard.

Den omkomne ble funnet mandag ettermiddag. Vedkommende ble lokalisert på havbunnen av en miniubåt cirka 130 meter fra helikopteret, opplyser sysselmannen.

Vil hente opp liket

Søkemannskaper vil forsøke å få den omkomne opp av havbunnen.

– Vi ønsker å få den omkomne opp så snart som mulig, sier sysselmann Kjerstin Askholt i en uttalelse.

Liket ble funnet på 209 meters dyp, opplyser sysselmannen til TV 2.

Søker videre

Det var totalt åtte personer om bord i det russiske helikopteret da det styrtet. Søket etter de andre sju, som man regner som omkommet, fortsetter med uforminsket styrke, opplyser sysselmannen.

Helikopteret styrtet torsdag ettermiddag to til tre kilometer utenfor Heerodden, som ligger rett nord for Barentsburg. Ifølge Hovedredningssentralen har folk i området hørt helikopterlyd som plutselig opphørte.

Søndag ble helikoptervraket lokalisert på 209 meters dyp. På grunn av krevende værforhold i området kan hevingen av vraket ta tid.

Sendte ikke nødmelding

Helikopteret er av typen MIL MI-8, som er blant verdens mest brukte helikoptertyper. Helikopteret var på vei fra den nedlagte bosetningen Pyramiden og til gruvebyen Barentsburg da det styrtet.

Det ble ikke sendt ut nødmelding fra helikopteret.

Det aktuelle helikopteret opereres av det russiske selskapet Convers Avia, på vegne av gruveselskapet Trust Arcticugol, ifølge Luftfartstilsynet.