Voss Ski- og tursenter under NM på ski i 2012.
Voss Ski- og tursenter under NM på ski i 2012. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

Vil ha vinter-OL til Vestlandet

Idrettsråd i Voss og Bergen har gått sammen om å se på muligheten for å arrangere vinter-OL på Vestlandet. Kari Traa er en av dem som sitter i styret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 16. oktober ble selskapet «Idrettens Olympiade AS» stiftet. Selskapet er eid av Voss Idrettsråd og Bergen Idrettsråd, og jobber med å se på muligheten for å arrangere vinter-OL i Bergen, Voss og Stavanger.

– Først og fremst tenker vi OL i 2030, men tanken om 2026 er ikke skrinlagt, sier styreleder i Idrettens Olympiade, Olav Farestveit, til TV 2.

– Idretten må være med

Tidligere mandag ble det klart at Telemark fylke ønsker å arrangere OL i 2026. Nå melder altså Vestlandet seg på i kampen.

– Hvis Norge noengang skal arrangere OL igjen, mener vi at det skal gå på Vestlandet, sier Farestveit, som også er styreleder for Voss Idrettsråd.

Nestleder i Idrettens Olympiade er lederen for Bergens Idrettsråd, Terje Valen. En av dem som sitter i styret til Idrettens Olympiade, er den tidligere kulekjøreren Kari Traa.

Selskapet har gjennomført en såkalt mulighetsstudie, som ifølge Farestveit konkluderer med at et vinter-OL på Vestlandet er mulig å få til.

– Vi jobber med idrettslagene og idrettskretsene for å få stemning om å søke om OL. Det er viktig at idretten selv vil være med på dette, sier Farestveit.

Vurderer redusert program

Foreløpig har lokale banker finansiert prosjektet. Dersom et vinter-OL skal arrangeres på Vestlandet, vil det bli det Farestveit kaller et «redusert OL».

– Vi ser for oss reduserte størrelser på haller, for å gjøre muligheten for etterbruk større. Vi ser også på muligheten for redusert program, sier styrelederen.

Idrettens Olympiade har også planer om å redusere «pampefaktoren» og «VIP-faktoren», som et ledd i å lage et «enklere OL». I utgangspunktet er det tenkt at utendørsaktivitene skal skje på Voss, mens alt som skal skje i haller skal arrangeres i Bergen og Stavanger.

– En stor utfordring blir transport mellom stedene. Det er noe av det vi ser på hvordan man kan løse. Vi er åpne for at noen aktiviteter også må arrangeres utenfor disse tre stedene, sier Farestveit.

Å få avklart hvorvidt det er mulig å arrangere et OL på Vestlandet, vil ifølge styrelederen koste noen millioner kroner. Målet er at disse pengene ikke skal komme fra offentlige midler og dugnadspenger, men i stedet fra banker og lokalt næringsliv.