Mahad strandet på Island – søker asyl

Bioingeniøren Mahad Mahamud (31) har levd på nåde av venner som har hjulpet ham med mat og tak over hodet siden han mistet statsborgerskapet og jobben på Ullevål sykehus i januar. Nå har har forlatt Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har kommet til Island, og søker asyl her. Jeg var på vei til Canada, men ble stoppet under mellomlanding på Island. Etter at jeg fortalte om min sak, sa de «du kan jo søke asyl hos oss,» forteller Mahad Abib Mahamud til TV 2.

Mahad stod fram og fortalte om sin skjebne til TV 2 første gang i januar i år, da livet hans falt i grus etter 17 år i Norge.

Først røk statsborgerskapet, deretter det nybygde huset i Nittedal og tilslutt arbeidstillatelsen.

20. januar måtte Mahad slutte i jobben som bioingeniør ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus, som følge av at Utlendingsnemda tilbakekalte hans norske statsborgerskap.

Var i nød

Siden har 31-åringen vært uten inntekt, og levd på nåde av venner som har hjulpet ham med livsopphold.

– Jeg mistet alle rettighetene mine, og det var tøft å være i Oslos gater uten noe å leve av. Jeg var i nød, rett og slett, og derfor valgte jeg å forlate Norge, sier Mahad.

Mandag morgen møtte han islandske immigrasjonsmyndigheter, som innkvarterte ham på et asylmottak Røde Kors driver i Hafnarfjördur, en halv times kjøring utenfor Rekjavik.

FÅTT HJELP: Røde Kors har hjulpet Mahad med å sende asylsøknaden til islandske myndigheter.
FÅTT HJELP: Røde Kors har hjulpet Mahad med å sende asylsøknaden til islandske myndigheter.

– De hjalp meg med å sende søknaden min til islandske myndigheter, sier Mahad, og forteller at han ble godt tatt i mot da han landet onsdag.

– De var veldig snille mot meg, og har plassert meg et sted, gitt meg brød og litt å leve av.

Ifølge Mahad mottar han rundt 750 kroner i uken mens han venter på at asylsøknaden blir behandlet.

Vil tilbake til Norge

Det er første gang Mahad er på Island.

– Det er en vulkansk øy, med lite trær. Det er kjølig og det regner litt. Det virker som om jeg er på mars, men folk er blide, sier Mahad.

Han håper islandske myndigheter ikke sender ham tilbake til Norge.

– Da ber jeg nok norske myndigheter om at jeg må få tilbake passet mitt, slik at jeg kan fungere som før. De må finne en løsning for meg, sier han.

Ankesak neste år

Mahad har forklart at han kom alene som flyktning fra Somalia i 2000, da han var 14 år gammel. Han ble bosatt i Brumunddal, utdannet seg til bioingeniør, fikk norsk statsborgerskap og var et forbilde for andre somaliere inntil det kom et anonymt tips om at han hadde løyet, og han mistet alt.

Utlendingsnemda fikk i mars i år medhold i Oslo tingrett i at Mahad kommer fra Somalias naboland Djibouti, til tross for at djiboutiske myndigheter benekter dette.

– Jeg ba dem om å sende meg til Djibouti, noe de ikke gjorde noe med, sier Mahad, som fortsatt står fast på at han er fra Somalia. Somaliske myndigheter har bekreftet at Mahad er fra Somalia gjentatte ganger, men UNE stoler ikke på somaliske dokumenter eller uttalelser fra landets toppledere.

Mahads advokat Arild Humlen sier til TV 2 at islandske myndigheter trolig vil returnere Mahad ttil Norge etter Dublin-avtalen, men at Island samtidig står fritt til å behandle søknaden og gi ham asyl hvis de godtar at han er fra Somalia.

Tingrettsdommen er anket, og skal opp i Lagmannsretten i august neste år, men i mellomtiden har Mahad ingenting å leve av i Norge, og han kan ikke sendes ut. Men nå har han altså forlatt Norge frivillig.