Tyske bilgiganter til kamp mot tesla:

Lover å lade elbilen din på ti minutter

De store tyske bilprodusentene vil plassere 400 hurtigladere i Europa i løpet av de neste årene. Flere av dem skal være i Norge og produsentene sier de vil overgå Tesla på hurtiglading.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elbiler blir stadig mer populære, men én ting gjør at mange fortsatt er skeptiske til å skaffe seg en; rekkeviddeangsten.

Mandag holder Volkswagen en konferanse i Oslo. Der ble det blant annet presentert planer for de store tyske bilmerkenes satsning på elbiler og ladestasjoner.

Planene ser ut til å kunne gjøre livet langt mer behagelig for norske elbil-eiere, om relativt kort tid.

I løpet av få år vil de tyske produsentene sette opp 400 lynladestasjoner i Europa, med i gjennomsnitt seks ladere på hvert sted.

– En andel av disse kommer til Norge. Det vil gjøre det mulig å reise trygt og enkelt også over lange distanser, sier Jan Haugen Ihle, som er regionsdirektør for de store tyske bilmerkenes satsing på ladeinfrastruktur i Nord-Europa.

Raskere enn Tesla

Den nye ladestrukturen skal ifølge de tyske produsentene overgå Teslas overtak på dagens rekkevidde.

– Vi skal passere Teslas fordel og lade tre ganger så raskt som Teslas ladere gjør nå, sier Haugen Ihle.

Laderne vil ha en kapasitet på 350 kilowatt, noe som vil kunne lade opp en langdistansebil fra 20 til 80 prosent på omlag ti minutter.

Satsingen vil ifølge Haugen Ihle være til stor hjelp på veien mot et tilfredsstillende antall hurtigladere langs norske veier i årene som kommer.

NED FRA TRONEN? Tyske bilprodusenter vil ta Tesla overtak på rekkevidde.
NED FRA TRONEN? Tyske bilprodusenter vil ta Tesla overtak på rekkevidde.

– Nettopp det at denne ladestrukturen er raskere enn dagens, gjør at vi kan håndtere flere biler på kortere tid, sier han.

TV 2 har vært i kontakt med Tesla Norge, som ikke har hatt anledning til å kommentere uttalelsene til Haugen Ihle.

Vekk med rekkeviddeangsten

Og når kommer hurtigladerne? Skal man stole på de tyske produsentene, ser det ikke ut til at nordmenn må vente alt for lenge.

– Vi begynner forhåpentligvis å få på plass et par piloter i år. Så kommer den store mengden i 2018 og 2019. I løpet av 2019 skal første del av vår utrulling være klar, sier Haugen Ihle.

Når de nye ladestasjonene er på plass, skal man altså kunne legge igjen rekkeviddeangsten hjemme.

– Når du skal reise førti-femti mil om dagen eller når du skal på ferie så vil vi avhjelpe sånn at det skal gå smertefritt, sier Haugen Ihle.

– Riktig og viktig

Bilekspert i Broom, Benny Christensen tror at man snart vil begynne å se enden på rekkeviddekappløpet og at fokuset er på vei over til hurtigere lading.

– Når vanlige elbiler begynner å gå 5-600 kilometer holder det for de fleste hvis de får ladet fort nok, sier han.

Christensen har tro på at produsentene vil klare å gjennomføre hurtigladerprosjektet. Han trekker også frem miljøfordelen ved å slippe å produsere stadig kraftigere batterier.

– Jeg tror også at det er veldig viktig og riktig å satse på raskere ladehastighet fremfor større batterier som gir lengre rekkevidde, sier han.

Om det vil skje så fort som produsentene hevder de vil klare, er han ikke like sikker på.

– Jeg synes det høres veldig fort ut, men jeg har blitt overrasket før når det gjelder utvikling av biler. Og at de kan ha teknologien klar i 2019, det tror jeg nok at de kan klare, sier han.

STORSATSING: Tyske bilprodusenter vil gjøre livet lettere for elbil-eiere i Norge, sier Jan Haugen Ihle
STORSATSING: Tyske bilprodusenter vil gjøre livet lettere for elbil-eiere i Norge, sier Jan Haugen Ihle Foto: TV 2

God plassering

Hvem de tyske bilprodusentene har planlagt å samarbeide med, og dermed hvor de nye hurtigladerne vil bli plassert, får vi ikke vite før på fredag. Men Haugen Ihle lover at det vil gjøre elbil-livet enklere for de fleste.

– Det er gode lokasjoner som ligger langs motorveiene hvor folk ferdes så det skal bli enkelt å lade, sier han.

Det vil også komme en rekke nye elbiler fra tyske produsenter de neste årene.

– Den første er Audi e-tron som kommer i slutten av neste år. Og i 2019 kommer det veldig mange spennende varianter. Blant annet Porsche kommer med sin e mission som vil bli en veldig spennende bil som kanskje ikke dekker familiebehovet, men mer sportselementet, sier han.