I HARDT VÆR: Donald Trumps tidligere valgkamp-leder er siktet for å ha hvitvasket og unnlatt å rapportere inn 75 millioner dollar han tjente, blant annet som uregistrert agent for Ukraina.
I HARDT VÆR: Donald Trumps tidligere valgkamp-leder er siktet for å ha hvitvasket og unnlatt å rapportere inn 75 millioner dollar han tjente, blant annet som uregistrert agent for Ukraina. Foto: AFP.

Dette er Trumps rådgiver siktet for

Paul Manafort og hans forretningspartner Richard Gates er siktet for tolv omfattende lovbrudd, som inkluderer 75 millioner dollar, hvitvasking og ulovlig agentvirksomhet for Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mest alvorlige tiltalepunktet er at de to skal ha inngått en konspirasjon mot USA.

Det går frem av rettsdokumentet som begrunner hvorfor de to ble bedt om å melde seg til FBI mandag.

De to vil bli fremstilt for en føderal domstol senere mandag.

Les også: Trumps tidligere valgkampleder siktet for «konspirasjon mot USA»

Dokumentet er datert fredag 27. oktober av dommer Amy Berman Jackson i District Court of Columbia.

Her er utdrag fra punktene i siktelsen:

  • Gates og Manafort er siktet for konspirasjon mot USA.

  • Gates og Manafort beskyldes for å ha skjult utbetalinger fra Viktor Janukovitsj, som var president i Ukraina fra 2010 til 2014. De to skal ifølge tiltalen ha hvitvasket store pengebeløp gjennom flere amerikanske og utenlandske selskaper og bankkontoer.

  • Manafort og Gates skal ha åpnet en rekke bankkontoer og overført flere millioner dollar gjennom kontoer og selskaper i blant annet Kypros, Seychellene, Saint Vincent & the Grenadines mens de hevdet at de ikke hadde utenlandske bankkontoer.

  • Manafort og Gates skal ha holdt skjult at de opererte som lobbyister/agenter for Ukraina og landets partier og ledere, mens de fikk betalt millioner av dollar for sin aktivitet. De to skal ha drevet lobbyvirksomhet for Ukrainas regjering, Ukrainas president og ukrainske politiske partier. De skal lovstridig ha latt være å rapportere om denne agentvirksomheten til amerikanske myndigheter. Da justisdepartementet konfronterte de to om dette i 2016, gav de en serie feilaktige uttalelser, heter det i siktelsen.

  • Mens dette pågikk brukte Manafort sin skjulte formue utenlands til å leve et «overdådig liv» uten å betale skatt på inntektene. I siktelsen står det at han brukte millioner av dollar på luksusvarer og tjenester for seg selv og sin utvidede famiie. Han skal også ha kjøpt eksklusive eiendommer i USA for disse pengene.

  • Gates hjalp ifølge FBI Manafort med å få tilgang til pengene fra de utenlandske kontoene, og var også den som åpnet dem. Gates brukte også penger fra disse kontoene til å betale for sine private utgifter, blant annet til barnas skolepenger og innredning av sin bolig i Virginia.

  • Mer enn 75 millioner dollar ble kanalisert gjennom de utenlandske kontoene, skriver FBI. Manafort hvitvasket mer enn 18 millioner dollar av disse pengenen, som ble brukt til å kjøpe eiendommer, varer og tjenester i USA. Dette er inntekter han skjulte for skattemyndighetene og justisdepartementet i USA. Gates skal ifølge siktelsen ha overført mer enn 3 millioner amerikanske dollar til andre kontoer han disponerte.

Les hele listen over lovbrudd Gates og Manafort nå er pågrepet for her.