GRÜNDER: I TV 2-programmet «Nå eller aldri» har kameraene fulgt Christian Meinhold mens han sier opp jobben for å starte delingsnettverket «Favrs».
GRÜNDER: I TV 2-programmet «Nå eller aldri» har kameraene fulgt Christian Meinhold mens han sier opp jobben for å starte delingsnettverket «Favrs». Foto: Anti TV

Nå eller aldri:

Christian (26) vil forandre verden med sin mobilapp

Etter innspillingen av «Nå eller aldri» har Christian Meinhold lansert prosjektet i Oslo og dermed kommet ett steg nærmere å oppfylle sin store drøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Christian Meinhold (26) fra Bergen drømmer om å forandre verden.

Det vil han oppnå gjennom en mobilapp, kalt «Favrs»: 26-åringens plan er å lage et delingsnettverk som skal få mennesker over hele verden til å dele mer av ressursene sine.

I TV 2s nye program «Nå eller aldri» får Meinhold hjelp til å følge sin drøm og starte opp mobilappen.

Kameraene har fulgt Meinhold mens han sier opp jobben som programvareutvikler og investerte all sin tid i å lage en prototype av appen.

På veien jakter han også investorer til prosjektet, etter å ha fått råd fra oppstartslos Erik Larsen i DNB om at han vil komme til å trenge mye penger dersom han skal nå ut til hele verden med sitt prosjekt.

Da programmet ble ferdig filmet for omtrent et halvt år siden, sto Meinhold uten både fast inntekt og investorer. Alt han hadde var en prototype av appen, som hadde blitt prøvd ut på en testgruppe.

Prøveprosjekt i Oslo

I ettertid av innspillingen har det derimot skjedd mye: Nå har delingsnettverket blitt lansert i bydelen Grünerløkka i Oslo.

– Da programmet ble spilt inn hadde vi kun en idé - et luftslott. Så vi bestemte oss for å starte opp, slik at vi har noe konkret å vise til. Nå vil vi få det til å fungere på ett område før vi ekspanderer og tar det videre, sier Christian Meinhold til TV 2.

«Favrs»

Tanken bak «Favrs» (ekstern lenke) er at det skal være et delingsnettverk hvor mennesker deler sine ressurser og sin kunnskap ved å gjøre tjenester for hverandre.

Her kan man annonsere hva man har lyst til å dele og hva man trenger. Det kan blant annet være å få hjelp til hundepass, maling av leiligheten eller å komme på middagsbesøk.

Når man gjør noen en tjeneste, så vil den personen senere gjøre noen andre en tjeneste. Hver gang man deler noe, så får man en virtuell takk i mobilappen, og det bygger opp din tillit i nettverket.

Mobilappen for «Favrs» er fortsatt under utvikling, så de har foreløpig tatt i bruk en lukket Facebook-gruppe (ekstern lenke) for delingsnettverket på Grünerløkka. Her er det over 800 medlemmer som gjør tjenester for hverandre hver dag.

«Favrs» har inngått et samarbeid med restauranter og butikker på Grünerløkka, så de som har delt mye i nettverket har blitt belønnet med ulike premier.

– Det har gått over all forventning, og vi har fått veldig god respons. Mange er skeptiske i starten og tviler på om de kan stole på fremmede til å for eksempel passe hunden sin, men det har vist seg å gå veldig bra, sier Meinhold.

Han håper at «Favrs» kan utvides til andre områder av Oslo og til andre norske byer innen et halvt år. Etter det står hele verden for tur. Tidligere i år ble prosjektet testet ut i Sør-Afrika, Kenya og New York.

JOBBER SAMMEN: En av Christian Meinholds samarbeidspartnere i «Favrs» er Alek Wikli (til høyre). Foto: Anti TV
JOBBER SAMMEN: En av Christian Meinholds samarbeidspartnere i «Favrs» er Alek Wikli (til høyre). Foto: Anti TV

Trenger investorer

Nå er de et team på fire personer, inkludert Meinhold, som jobber med «Favrs». Men gründerprosjektet har foreløpig ikke gitt penger i kassen, så Meinhold og de andre livnærer seg av småjobber og sparepenger.

De har ennå ikke fått med noen investorer, men er i dialog med flere, forteller han.

– Vi er i investormøter hele tiden, og folk begynner å få øynene opp for «Favrs». Jeg tror investorene vil stå i kø etter hvert, sier Meinhold.

– Vi kommer til å gjøre dette uansett om vi har investorer eller ikke, men det vil gå raskere med. Da har vi penger til markedsføring, og vi kan prioritere tid til programutviklingen, sier han.

Det er Meinhold selv som jobber med å utvikle appen, og det tar tid. Hver dag bruker han flere timer på programmeringen.

TJENER IKKE PENGER ENNÅ: «Favrs» har ennå ikke blitt lønnsomt, men Christian Meinhold livnærer seg av å gjøre småjobber. Foto: Anti TV
TJENER IKKE PENGER ENNÅ: «Favrs» har ennå ikke blitt lønnsomt, men Christian Meinhold livnærer seg av å gjøre småjobber. Foto: Anti TV

Angrer ikke

26-åringen forteller at han nå har mer tro på prosjektet enn noen gang.

– Nå ser vi at det fungerer. Hver eneste dag er det folk som tilbyr seg å hjelpe hverandre på Grünerløkka, og det er veldig givende å se. Det føles ut som om vi skaper en forandring, sier han.

Det siste halvåret har alt gått som planlagt for Meinhold og resten av gjengen bak «Favrs», bortsett fra at ting har tatt lengre tid enn de hadde trodd.

– Jeg vet at «Favrs» kommer til å nå ut til hele verden, men spørsmålet er hvor lang tid det vil ta, sier han.

Meinhold forteller at han aldri har angret på at han sa opp sin faste jobb for å satse alt på å forfølge sin drøm.

– Jeg har aldri angret på valget jeg har tatt, selv om det er dager hvor jeg kan være langt nede og tenke at jeg ikke orker mer av prosjektet. Men på de dagene ser jeg ikke det store bildet og hva «Favrs» kan bli i fremtiden, sier han.

Se «Nå eller aldri» på TV 2 tirsdager klokken 20.00. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.

.