Mikaels (27) syv ord fikk mamma til å droppe alkoholen for godt

Mikael «Endless» Nyhus og mamma Ann Helen Nyhus ble rusfrie samtidig. Det var sønnens håpefulle ord og blikk som fikk Ann Helen til å droppe alkoholen for godt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag gjestet Petter Nyquist «God Morgen Norge» sammen med rapper Mikael «Endless» Nyhus (27) og moren Ann Helen Nyhus (54).

Petter Nyquist, som er kjent som «Petter Uteligger», gir mandag ut boka «Petter Uteligger. En fortelling fra gata».

I boka kan man blant annet lese om Mikael og Ann Helen, som begge har slitt med rusmisbruk i en årrekke.

Mens Mikael misbrukte narkotika og tok en rekke overdoser, misbrukte Ann Helen alkohol og piller hjemme på Nesodden i Oslo.

Drakk hjemmebrent da hun var 11

Ann Helen forteller at hun begynte å drikke hjemmebrent allerede som 11-åring, da hun bodde i fosterhjem i Løten.

Det tok ikke lang tid før hun drakk daglig.

– De siste 15 årene har det vært mye piller, når jeg ikke har drukket. Jeg har lurt meg unna ved å si: «Nei, jeg er ikke alkoholiker, jeg, fordi jeg drikker jo ikke på dagen», men jeg brukte all tid og alle penger, alle tanker, på «når kan jeg drikke nok til å bli så full at jeg ikke kan tenke mer, ikke være i meg selv mer?», forteller hun.

– Det utartet seg såpass, at jeg drakk meg fra mann og barn og bikkje og hus. Alt. Likevel klarte jeg ikke å slutte, sier hun.

HAR SKREVET BOK: Petter Nyquist fortalte om boka «Petter Uteligger. En fortelling fra gata» i mandagens «God Morgen Norge». Foto: TV 2
HAR SKREVET BOK: Petter Nyquist fortalte om boka «Petter Uteligger. En fortelling fra gata» i mandagens «God Morgen Norge». Foto: TV 2

Hun sier at hun i behandling har lært at mange alkoholikere sliter med å finne en «mulighet» til å slutte.

Pupp og øl i hendene

Det var først da Mikael ble innlagt på rehabilitering og hun ble rammet av brystkreft, at hun fant denne muligheten.

– Da Mikael havnet på Behandlingstunet, ramlet jeg helt sammen. Da var han trygg, da slapp jeg å oppleve overdoser, da slapp jeg å løpe etter ham og finne ut hvor i verden han var. Jeg ramlet sammen, og jeg fikk brystkreft, og jeg tenkte at jeg ikke orket mer av dette livet, sier hun.

Nyoperert og full fikk hun en åpenbaring.

– Jeg tuller litt med det, og sier at jeg satt med den nyopererte puppen i den ene hånda, og en halvliter i den andre hånda. Jeg fikk et lyst øyeblikk – og det var i fylla – og tenkte at «nå har jeg mulighet», forteller hun.

Tre dager senere var hun blant publikum da Mikael hadde permisjon fra rehabiliteringen og holdt konsert på Chateu Neuf i Oslo.

Sluttet på sekundet

Ann Helen drakk vann, og dette kom som en overraskelse på Mikael.

– Skal du ikke ha deg en øl, spurte Mikael med håp i blikket.

Det var disse syv ordene, og blikket han ga, som fikk Ann Helen til å bestemme seg.

– Jeg sa til Mikael at jeg ikke hadde drukket på tre dager. Da så han på meg, og den tryggheten og det håpet han hadde i øynene – det kan jeg ikke beskrive. Det er uforglemmelig, og da skjønte jeg at nå hadde jeg sjansen. Nå var det min tid. Da sluttet jeg, forteller hun.

Hun begynte å telle dager siden hun hadde drukket sist. Så begynte hun å telle uker.

– I dag er det to år og to dager siden, sier Ann Helen, og får applaus fra både programleder Vår Staude, Petter Nyquist og Mikael.

Ann Helen er nå en ivrig blogger, og du kan lese mer om hennes sterke historie på bloggen Ann Helens Univers.