HAR MELDT SEG: Tidligere valgkampleder for Donald Trump, ankom mandag morgen amerikansk tid FBI-hovedkvarteret i Washington. Her er han avbildet i det han forlater sitt hjem i Virginia på vei til Washington. Foto: REUTERS.
HAR MELDT SEG: Tidligere valgkampleder for Donald Trump, ankom mandag morgen amerikansk tid FBI-hovedkvarteret i Washington. Her er han avbildet i det han forlater sitt hjem i Virginia på vei til Washington. Foto: REUTERS.

russland-granskingen:

Trumps tidligere valgkampleder siktet for «konspirasjon mot USA»

Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates er de første som blir siktet i kjølvannet av etterforskningen av Trump-teamets forbindelser til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Mandag kveld norsk tid ble det klart at Manafort og Gates ikke erklærer seg skyldig etter siktelsene. De to settes i husarrest og får sine pass inndratt, melder amerikanske medier.

Kausjonen settes til 10 millioner dollar for Manafort og 5 millioner dollar for Gates.

Både Manafort og Gates ankom FBI-hovedkvarteret i Washington D.C mandag ettermiddag norsk tid.

Tidligere i dag skrev CNN at storjuryen, ledet av tidligere FBI-direktør Peter Mueller, som har gransket mulige forbindelser mellom Trump-teamet og Russland i forbindelse med presidentvalget i fjor, hadde godkjent de første siktelsene allerede fredag.

Også Manaforts tidligere forretningspartner Rick Gates meldte seg mandag for FBI, skriver nyhetsbyrået AP.

Mandag ettermiddag ble siktelsen offentliggjort. I et rettsdokument kommer det frem at de to er siktet for konspirasjon mot USA, hvitvasking av store pengebeløp, ulovlig agentvirksomhet for Ukraina og for gjentatte ganger å ha oppgitt feilaktig informasjon til amerikanske skattemyndigheter og justisdepartementet.

Trump ikke nevnt i siktelse

Donald Trump eller presidentkampanjen er ikke nevnt i siktelsen, men flere av lovbruddene Manafort er siktet for, skal ha funnet sted mens han var valgkampleder for Trump.

Trump på sin side, hevder noe annet:

«Beklager, men dette er flere år siden, før Paul Manafort ble en del av Trump-kampanjen», skriver den amerikanske presidenten på sin Twitter-konto.

Ordren om at de to skulle melde seg kom fra spesialetterforsker Robert Muller, som gransker påstander om at Donald Trumps valgkampmedarbeidere samarbeidet med Russland for å sverte demokratenes kandidat Hillary Clinton.

Vil ikke kommentere

USAs føderale politi FBI gjennomførte i juli en husransakelse hjemme hos Manafort i Alexandria og tok beslag i en rekke dokumenter som siden er overlatt til etterretningskomiteene i Representantenes hus og Senatet.

At Manafort og Gates nå er siktet innebærer et dramatisk steg i etterforskningen.

Siktelsene er de første i den omfattende etterforskningen, som også skal vurdere sparkingen Trump selv gjennomførte av FBI-direktør James Comey.

Comey ble sparket bare dager etter at han ba om flere penger til Russland-etterforskningen han da var ansvarlig for.

En talsperson for storjuyren avviste å kommentere påstandene og Det hvite hus ønsker heller ikke å si noe til CNN.

Pekte på to kandidater

Søndag pekte storavisen Los Angeles Times på nettopp Manafort som en av to aktuelle personer som først ville bli siktet og deretter pågrepet.

Ifølge avisen mener den demokratiske representanten Adam B. Schiff, som er nestleder av etterretningskomiteen i Representantenes hus, at en føderal dommer trolig vil presentere en tiltale mot enten Paul Manafort, Trumps tidligere valgkampleder, eller Michael Flynn, som en kort tid hadde jobben som Trumps sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus.

Paul Manafort trakk seg som Trumps valgkampleder i august 2016, trolig fordi han ble koblet til russiske myndigheter og fordi han ble etterforsket for korrupsjon i Ukraina.

Flynn måtte gå av som sikkerhetsrådgiver for president Trump i mars i år, etter at han hadde løyet om sin kontakt med russerne. Han sa da at han var villig til å vitne om mulige forbindelser mellom Trumps valgkamp-team og Russland, i bytte mot immunitet.

Omfattende etterforskning

I august ba Muellers etterforskningsteam for første gang Det hvite hus om dokumenter.

De skal da ha bedt Trumps administrasjon sende inn dokumenter knyttet til Flynn.

Det er fra før kjent at Flynn er sentral i etterforskningen som skal søke å finne ut hilke forbindelser og kontakt det var mellom Russland og Trumps stab i forbindelse med presidentvalget der Donald Trump slo Hillary Clinton.