siktes for opprør:

Her skal den katalanske presidenten skjule seg

BRUSSEL/BELGIA (TV 2): Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont har rømt til Belgia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont og flere medlemmer av hans regjering er siktet for oppvigleri, underslag og «opprør».

Ifølge AFP har Puigdemont rømt til Brussel i Belgia.

Skal skjule seg innendørs

Det var mandag lenge uklart hvor Puigdemont og hans nærmeste krets oppholdt seg. Den avsatte lederen la ut et bilde på sosiale medier som viste gårdsrommet til den regionale regjeringsbygningen, men bildet var uten dato.

Noen timer senere dukket den avsatte regionlederen opp i Brussel, der hans kamp for løsrivelse er blitt fordømt på det sterkeste.

Ifølge flere medier skal Puigdemont skjule seg i en bygning i en fasjonabel del av Brussel. TV 2 var mandag kveld utenfor bygningen, hvor flere journalister hadde samlet seg.

Det er ventet at Puigdemont vil søke politisk asyl i Belgia. Det foreligger ingen uttalelser fra kommisjonens eller presidentskapet i EU om snarlige samtaler med Puigdemont.

Risikerer fengselsstraff

Ifølge nyhetsbyrået AP er strafferammen for siktelsen mot Puigdemont på alt fra seks til 30 år i fengsel.

Riksadvokat Jose Manuel Maza sier han vil be dommerne om såkalte preventive tiltak, men det er ikke klart om det innebærer pågripelse og varetekt inntil sakene kommer opp for en domstol.

Maza sier at tiltalene mot avsatte katalanske tjenestemenn vil bli brakt inn for det nasjonale rettsvesenet. Dette gjelder øyensynlig regionsleder Carles Puigdemont og hans nestleder Oriol Junqueras, men riksadvokaten nevner ikke navn.

Tiltalene mot avsatte medlemmer av den katalanske regionsforsamlingen, blant annet presidenten i forsamlingen, vil bli behandlet av spansk høyesterett.

Noen folkevalgte i Spania, blant annet de som sitter i regionsforsamlingene, nyter godt av en viss immunitet og kan bare bli straffeforfulgt i høyesterett.

Stiller til valg

En talsmann for det katalanske separatistpartiet ERC sa mandag at prosessen med løsrivelse går videre og at partiet har til hensikt å delta i valget som statsminister Mariano Rajoy har fastsatt til 21. desember.

– Partiets ledelse har hatt et møte og kommet til at vi vil finne en måte å delta i valget på. Valget kan bli nok en mulighet til å konsolidere den katalanske republikken, sa talsmann Sergi Sabria.

Et medlem av Puigdemonts regjering, Josep Rull, stilte på kontoret i morgentimene, bare for å bli resolutt ført ut av politiet etter få minutter. Myndighetene i Madrid har gitt de avsatte lederne lov til å hente personlige eiendeler fra sine kontorer, men ikke utøve noen form for regulært arbeid.