Slik lager du Wenches «juksepizza»

Har du for mye focaccia-deig til overs, eller vil du bare prøve en ny vri? Wenche gir deg tips og triks til nye pizzavarianter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Focaccia som pizza

½ pk fersk gjær eller ½ pk tørrgjær
1+2+1 ss olivenolje
Ca. 1,2 l hvetemel
5 dl lunkent vann
1 ts salt
Flaksalt, evt. rosmarin

Slik gjør du:

Fersk gjær smuldres i hvetemelet (tørr gjær drysses i melet). Tilsett lunkent vann og 1 ss olje og elt inn hvetemel til en glatt deig i 3-4 min. Tilsett 2 ss olje og elt videre, tilsett 1 ss olje mot slutten slik at den «smører» seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving i ca.1 time i romtemperatur eller 6-8 timer i kjøleskapet.

Hell deigen over på bakebord/benk. Elt sammen med litt olje på hendene (ikke hvetemel), del i 2-3 biter. Trykk ut/form til tykke (ca. 1 ½ cm) pizzaer og legg på oljesmurt stekebrett. La pizzabunnene etterheve under klede/plast i 30-40 min.

Pensle olivenolje over det ferdig hevede brødet. Fordel over ønsket fyll, se tips, og dryss over evt. over flaksalt og evt. rosmarin. Stek på nederste rille i varm stekeovn 230 grader i 20-30 min.

Tips til fyll:

- Løk i tynne ringer stekt myke og gylne i olje, smak til med litt balsamicoeddik og salt. Fordel over pizzabunnen, dryss over revet ost og evt. urter og stek. Dryss over salat ved servering.

- Tomat og mozarella: skjær modne tomater i skiver og legg over pizzabunnen (eller bruk mosede fyldige hermetiske tomater fra boks/ pakke), dryss over salt, evt. finhakket hvitløk, ringle over olivenolje, evt. urter. Riv mozarellabiter og fordel over. Ved servering legg over tynne skiver spekeskinke.

- Hvit pizza: Smør ca. 2 dl crème fraiche over pizzabunnen. Dryss over 1-2 fedd finhakket hvitløk, friske eller tørkede urter, timian eller basilikum, salt og grovmalt sort pepper. Etter ca. 19 min steking, dryss/fordel over biter av blåmuggost eller spekepølse i tynne skiver.

Dryss over rucculasalat ved servering.